România, sprijinită de Budapesta pentru intrarea în Spațiul Schengen. „Ungaria are un interes fundamental”
- Mihai Soica
- 7 aprilie 2023, 07:52
Guvernul Ungariei are un interes major în consolidarea semnificativă a relațiilor economice dintre România și Ungaria. Doar în cursul anului 2022, valoarea schimburilor economice s-au ridicat la peste 15 miliarde de euro.
Potrivit ministrului ungar al Construcțiilor și Transporturilor, aceste relații strânse pot contribui la îmbunătățirea infrastructurii de transport între cele două țări și prin creșterea ”permeabilității” frontierelor.
János Lázár mai a declarat că, în timpul întâlnirii, au trecut în revistă proiectele de dezvoltare și ideile comune sau care oferă oportunități de cooperare.
Ungaria spriniă aderarea României la Schengen
Demnitarul maghiar a mai spus că l-a asigurat pe Cseke Attiila de faptul că Ungaria este angajată deplin în favoarea aderării României la spațiul Schengen.
”Ungaria are un interes fundamental ca România să devină cât mai curând posibil membru cu drepturi depline al spațiului Schengen”, a mai declarat János Lázár.
Ministrul Transporturilor din Ungaria a mai spus că exemplul României de colaborare cu minoritățile naționale, chiar în cadrul Guvernului României, reprezintă un exemplu care trebuie urmat și de alte state europene.
”Suntem foarte mândri că UDMR are trei miniștri în actualul guvern al României, iar Attila Cseke este unul dintre ei, care are în mână toate resursele de dezvoltare și dezvoltare”, a declarat János Lázár, citat de vg.hu.
Schimburi economice de 15 miliarde de euro
România are schimburi economice cu Ungaria de 15 miliarde de euro în fiecare an. Din acest motiv, țara vecină reprezintă un partener foarte important din punct de vedere ale comerțului.
Attila Cseke a mulțumit guvernului ungar pentru sprijinul acordat în vederea aderării României la Schengen și a reafirmat importanța cooperării economice dintre România și Ungaria, care s-a ridicat anul trecut la 15 miliarde de euro.
Ministrul român a mai spus că intenționează să propună Guvernului de la București un proiect prin care tinerele familii să fie ajutate să își poată construi case tip, cu fonduri garantate de stat.
”În Ungaria, o familie își poate construi o casă mai ieftin și mai ușor, folosind proiectele tip puse la dispoziția publicului de Guvern. Vom introduce această măsură și în România, pentru că este o soluție bună pentru familii. Am avut o discuție profesională, utilă, și intenționez să continui această cooperare între cele două ministere”, a spus ministrul