În ciuda nenumăratelor discuții privind renunțarea la energia rusească, pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, cel mai înalt diplomat la UE a anunțat că liderii europeni nu au ajuns încă la un acord în această privință. „Nu există un sprijin suficient din partea statelor membre ale Uniunii Europene pentru un embargo complet sau un tarif punitiv asupra importurilor de petrol și gaze rusești”, a spus Josep Borrell.
Liderii din Uniunea Europeană nu reușesc să ajungă la un punct comun când vine vorba despre interzicerea energiei rusești în regiune, ca măsura de sancțiune împotriva Rusiei, care a invadat militar Ucraina în urmă cu două luni de zile.
UE nu are o „poziție unitară” privind sancțiunile împotriva Rusiei
„În acest moment, noi, în UE, nu avem o poziție unitară în această chestiune”, a declarat Josep Borrell, în cel mai recent interviu oferit presei internaționale.
Exporturile de petrol reprezintă principala sursă de valută a Kremlinului, iar mulți din UE au cerut încetarea plăților pentru petrol, deoarece acestea finanțează efectiv războiul din Ucraina, pe care Rusia îl numește „operațiune militară specială”.
Unele țări UE fac presiuni pentru un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, iar Bruxelles-ul pregătește o evaluare completă a impactului unei interdicții a petrolului ca parte a unor posibile măsuri suplimentare.
Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Europei, asigurând puțin peste un sfert din importurile de petrol ale UE în 2020, potrivit datelor biroului de statistică al blocului, Eurostat.
Când se va decide ce se va întâmpla cu exportul de petrol și gaze
Josep Borrell a declarat că subiectul va fi discutat la următorul summit al UE, care va avea loc la sfârșitul lunii mai, și că nu se așteaptă la nicio decizie în acest sens până atunci.
„O propunere finală pentru un embargo asupra petrolului și gazelor nu este încă pe masă”, a spus înaltul oficial european.
Comisia Europeană va face probabil în această săptămână propuneri pentru un al șaselea pachet de sancțiuni către statele membre, a precizat Die Welt, fără a cita alte surse.
Toate statele UE depun eforturi pentru a-și reduce dependența de petrolul și gazele rusești, a declarat Josep Borrell, adăugând că el crede că blocul comunitar va reuși să își reducă dependența în cele din urmă.
„La un moment dat se va întâmpla acest lucru și atunci Rusia va simți dureros că se pierd veniturile din afacerile cu petrol și gaze”, a adăugat șeful politicii externe a UE.
Anterior, Josep Borrell a informat că, de la începutul războiului până în prezent, UE a plătit peste 35 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie rusească.