Țările membre ale Uniunii Europene discută posibilitatea de a impune tarife mai mari pentru produsele agro-alimentare și îngrășămintele provenite din Rusia, într-o nouă încercare de a reduce veniturile Moscovei. Conform unor surse citate de Bloomberg, mai multe state susțin introducerea de tarife suplimentare, în special pentru importurile piscicole și agricole din Rusia și Belarus, în completarea tarifelor deja impuse la cereale, la începutul acestui an.
Propuneri de tarifare suplimentară pentru produse din Rusia
Deși există state membre care cer măsuri ferme pentru a lovi în economia Rusiei, altele solicită prudență. Acestea din urmă consideră că este necesar un studiu de impact pentru a evalua efectele pe care eventualele măsuri le-ar avea asupra prețurilor produselor alimentare din Europa.
Blocul comunitar încă analizează ce produse ar putea fi vizate și impactul general asupra pieței europene, conform Bloomberg.
În contextul acestor dezbateri, măsurile care ar afecta îngrășămintele rusești ar fi bine primite de industria europeană de profil. Aceasta a cerut de mult timp măsuri de protecție împotriva concurenței din Rusia, mai ales având în vedere că Rusia este cel mai mare exportator mondial de îngrășăminte, cu o cotă de 18% din piața globală.
Obstacole politice și juridice
În ciuda acestor propuneri, implementarea unor măsuri comerciale extinse rămâne incertă din cauza obstacolelor juridice și politice din interiorul Uniunii.
Guvernul lui Viktor Orban, pro-rus, de la Budapesta, de exemplu, a blocat în repetate rânduri inițiativele care vizează Rusia, iar un nou pachet de sancțiuni ar putea fi întârziată până când Polonia va prelua președinția rotativă a UE, de la începutul anului următor.