Evenimentul Zilei > Actualitate > Vosganian: „Domnule iluzionist Boc, nu ne mai scăpaţi de criza economică. Aşa ne daţi o şansă”
Vosganian: „Domnule iluzionist Boc, nu ne mai scăpaţi de criza economică. Aşa ne daţi o şansă”

Vosganian: „Domnule iluzionist Boc, nu ne mai scăpaţi de criza economică. Aşa ne daţi o şansă”

Liberalul Varujan Vosganian, fost ministru de Finanţe, l-a rugat, astăzi, ironic pe Emil Boc să nu mai scoată România din criză. Aşa, susţine senatorul PNL, ţara ar avea o şansă. Vosganian s-a dezlănţuit în plen la dezbaterea bugetului de stat şi i-a mai transmis premierului că, după Nicolae Ceauşescu, este cel mai mare erou de bancuri.

"Stimaţi colegi aş vrea să încep această prelegere cu o rememorare. Ianuarie 2009: acest buget care este asumat de guvern este un buget care nu vinde iluzii. 2010: nu suntem aici să vindem iluzii românilor. 2010 este anul ieşirii din criză. 2011: noi nu vindem iluzii românilor. 2012: Noi nu vindem iluzii românilor. Vă amintiţi de Lefter Popescu? Domnule iluzinism Emil Boc, ori aveţi un copyrighter, acelaşi, şi ar trebui să scăpaţi de el, ori vă scrieţi singuri discursurile şi ar trebui să scăpaţi de dvs.", a spus Vosganian de la tribună, rugându-l apoi pe Boc: "Nu ne mai scoateţi din criză, ca să ne daţi o şansă". 
Premierul nu a ezitat să-i răspundă liberalului, că "poate la poeţi şi umorişti nu a ajuns criza". "Am crezut că această dezbatere pe care am propus-o va fi mai serioasă, da am constat că e un simplu exerciţiu de retorică, iar cea mai bună prestaţie a avut-o domnul ministru de finanţe din 2008. A fost cel mai bun ministru, dar ca pianist, umorist, eventual poet, dar fără nicio legătură cu finanţele unei ţări", i-a transmis Boc lui Vosganian.
Ponta: Bugetul pe 2011 este unul de campanie electorală
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a acuzat, astăzi, la dezbaterea din plenul parlamentului că bugetul pe 2011 a fost construit pe criterii electorale.
"Bugetul de pe 2011 nu are nicio idee cu bugetul multianual. Bugetul pe 2011 este unul de campanie electorală. Dăm bani doar la ai noştri. Singurul criteriu pentru care se primesc banii este acela dacă dai banii înapoi la partid", a spus liderul PSD în plen.
Ponta a criticat de asemenea guvernul că îşi fundamentează bugetul pe 2011 pe o lege care nu a fost încă adoptată: cea a salarizării. "Să adopţi bugetul pe baza unor legi care nu sunt adoptate cred că numai domnul Boc putea să facă. Dacă aveam un guvern bun, această dezbatere trebuia să înceapă pe 15 octombrie, nu acum înainte de Crăciun. E numai vina guvernului că dezbatem acum acest proiect", a continuat Ponta, care a reiterat ideea că PSD va vota împotriva bugetului.
"Bugetul pe 2011 umileşte toate categoriile profesionale din România. Bugetul pe 2011 redistribuie sărăcia şi arată dispreţul guvernului faţă de poporul român. Aţi declanşat un războiu nu cu criza, ci cu românii, cărora nu le daţi nicio şansă", a spus la rândul său, liberalul Eurgen Nicolăescu în dezbaterea bugetului. Deputatul PNL a subliniat că în fiecare an, Emil Boc a promis că "nimeni nu va fi uitat". "De doi ani se ţine de cuvânt. în 2010 a falimentat peste 2000 de firme, în 2010 a tăiat 25% din salariile bugetarilor, în 2011 pensionarii au fost condamnaţi la tăieri de 5,5% prin contribuţii la asigurări de sănătate, şi tot în 2011, mamele sunt grav sancţionate de guvern", a spus liberalul, completat apoi şi de colegul său Varujan Vosganian care l-a ironizat pe Boc.   
În replică, UDMR-istul Petru Lakatos a susţinut că opoziţia prezintă într-o lumină sumbră bugetul de stat, uitând însă de aspectele pozitive.
Dezbaterea bugetului pe 2011 în plenul parlamentului a început cu o pauză
Neînţelegerile dintre opoziţie şi putere pe marginea timpilor de dezbatere a bugetului pe 2011 în plen au dus la suspendarea şedinţei pentru un sfert de oră.
Aceasta după ce plenul programat pentru ora 16.00 a început cu jumătate de oră întârziere. Imediat ce preşedintele de şedinţă, Roberta Anastase, a dat cititre timpilor de dezbatere pentru articolele şi anexele proiectului de buget, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a intervenit de la tribună şi a cerut o pauză de consultări.
"Nu ne-aţi consultat în legătură cu aceşti timpi şi nici cu programul, aşa încât cerem o pauză de consultări de o oră", a spus el. Anastase a replicat: "Pauză de un sfert de oră". La şedinţă participă şi premierul Emil Boc, însoţit de o parte dintre miniştrii cabinetului său, printre care şi Elena Udrea.
În final, şi după pauza de consultări, programul a rămas practic neschimbat, urmând ca astăzi să aibă loc dezbaterile generale până la 2 noaptea şi de mâine cele pe articole.
După ce ieri proiectul bugetului de stat a fost adoptat de comisiile reunite de buget-finanţe, astăzi, documentul a intrat în dezbaterea plenului. Potrivit programului, parlamentul ar urma să se reunească inclusiv pe 24 decembrie pentru continuarea dezbaterilor. 
Senatorii şi deputaţii au la dispoziţie câte un minut pentru fiecare amendament făcut. Teoretic, pentru susţinerea în plen a celor peste 11.400 de amendamente ar fi necesare dezbateri fără întrerupere de opt zile.  

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: