Cel mai recent raport al Agenţiei Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale (FRA), publicat ieri, şi care a fost realizat în toate cele 27 de state membre ale UE, arată că românii se simt discriminaţi, cu precădere, în Italia şi Spania.
Adică cele două state în care românii au emigrat masiv, după intrarea României în blocul comunitar. Astfel, 79 la sută dintre românii din Italia şi 43 la sută dintre cei care trăiesc în Spania se simt vulnerabili în faţa atacurilor discriminatorii şi aproape 90 la sută dintre aceştia nu cunosc nicio organizaţie care oferă asistenţă victimelor discriminării.
"Dinte pentru dinte" în Italia
În Italia, există o comunitate românească foarte importantă, de aproximativ un milion de persoane. Românii nu par a fi imigranţii "perfecţi" în Italia, nu mai puţin de 14 la sută din totalul infracţiunilor din Peninsulă în 2008 fiind atribuite acestora, potrivit ministrului italian de interne, Roberto Maroni,în scădere însă faţă de 2007.
Cel mai mediatizat caz cu un protagonist român a fost, fără îndoială, cazul "Mailat", românul condamnat anul trecut la 29 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, tâlhărie şi agresiune sexuală. Relatările amănunţite în legătură cu uciderea Giovannei Reggiani, în octombrie 2007, fotografii de la înmormântarea acesteia şi declaraţii ale familiei îndurerate au fost prezentate obsesiv de presa din Peninsulă, care începea astfel să contureze un convenabil portret robot al imigrantului român, specializat în furturi şi violuri.
Şi anul acesta, comunitatea de români a oferit presei italiene o sursă importantă de subiecte care au propagat o imagine negativă.
Răspunsul italienilor nu a ezitat să apară, mai multe atacuri asupra cetăţenilor români din Italia fiind înregistrate în ultimele luni- violuri, explozii în magazinele imigranţilor şi crime după reţetele atât de blamate ale imigranţilor.
Campania mediatică cu ţintă românească a degenerat într-o criză diplomatică între cele două state, un război al nervilor şi al declaraţiilor virulente.
"Românii nu sunt demni să rămână în Europa, iar specialitatea lor sunt violurile", senatorul italian Piergiorgio Stiffoni
Conspiraţie instrumentată de serviciile secrete?
Sociologul italian Marzio Barbagli a lansat noi ipoteze în episodul "Italia vs. imigranţii români". El a susţinut că "implicarea românilor în infracţiuni grave comise în Italia nu este atât de frecventă cum ar sugera forţele de dreapta şi de stânga" şi că Partidul Democrat din Italia şi serviciile secrete italiene ar fi semnat un acord pentru discreditarea României şi a imigranţilor români.
"Am înţeles că infracţiunile stradale nu sunt doar o caracteristică a românilor, albanezii şi slavii fiind poate mult mai periculoşi, dar liderii de stânga, la acea vreme din Guvernul Romano Prodi, m-au rugat să tac, pentru că altfel aş fi stârnit un val de rasism şi xenofobie fără precedent", a acuzat Barbagli. Afişe scandaloase în Elveţia
Partidul UDC (Uniunea Democratică de Centru) a cerut poporului elveţian, înainte de referendumul din luna februarie asupra liberei circulaţii a cetăţenilor din România şi Bulgaria, să alunge "corbii" români şi bulgari, realizând mai multe afişe discriminatorii şi susţinând că România şi Bulgaria "sunt două ţări din lumea a treia în cadrul UE, grav afectate de corupţie şi criminalitate, cu o emigraţie enormă".
Tot în Elveţia, însă la sfârşitul anului trecut, acelaşi partid UDC a publicat mai multe afişe care arătau doi hoţi care ies dintr-o casă pe care tocmai o jefuiseră, dedesubt apărând textul „NU imigraţiei libere pentru ţiganii români“.
Australia, noua destinaţie a infractorilor români
Presa australiană a început, deşi mai timid faţă de cea din Italia, prezentarea pe larg a infracţiunilor atribuite românilor. Românii se numără printre infractorii est-europeni care au comis fraude în valoare de câteva milioane de dolari în Australia.
Furturi, fraude bancare prin intermediul internetului şi trafic de droguri sunt numai câteva dintre "specializările" infractorilor români, care au format adevărate bande împreună cu bulgari şi sârbi.
"Infractorii români nu au niciun respect faţă de vieţile oamenilor. Sunt capabili să-ţi dea foc la casă şi chiar să te ucidă, dacă te opui sau alertezi poliţia", a apreciat un fost oficial din poliţia australiană, citat de Sunday Telegraph.
Exemplele ar putea continua. În contextul în care numărul mare de infracţiuni comise de români a devenit o realitate, comunităţile româneşti din lume resimt accentuat ostilitatea străinilor alături de care trăiesc.
Te-ai simţit vreodată discriminat în străinătate? Ce forme a luat această atitudine?