DEZBATERE EVZ: Favorizează legea achiziţiilor publice corupţia?

DEZBATERE EVZ: Favorizează legea achiziţiilor publice corupţia?

Săptămâna trecută, guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care reglementează sistemul de achiziţii publice graţie căreia companiile pot încheia mai uşor contracte cu instituţiile statului. Valorile sumelor care pot fi acordate din bugetul statului, fără licitaţie, au crescut.

Practic, pentru orice contract a cărui valoare nu depăşeşte 15.000 de euro poate fi încredinţat direct, fără licitaţie, agenţilor economici. Mai mult, în cazul contractelor de publicitate, noua ordonanţă dă ”liber” la sume care sunt mai mici de 20.000 de euro.

Prin actul normativ girat de guvernul Boc au fost crescute şi plafoanele maximale ale contractelor ce pot fi încheiate prin sistemul de ”cerere de ofertă”: pentru contractele de achiziţie de furnizare sau servicii, suma ce poate fi încasată a crescut de la 75.000 la 100.000 de euro, iar în cazul contractelor de lucrări, nivelul a urcat de la 500.000 la 750.000 de euro.

Premierul a declarat că aceste modificări au fost operate pentru a uşura accesul agenţilor economici la fonduri publice, proces care, până acum, era îngreunat de birocraţia excesivă şi de termenele lungi de încheiere a contractelor.

Reprezentaţi ai societăţii civile au declarat pentru ”Evenimentul zilei” că eludarea unei competiţii strânse, impuse prin organizarea unor licitaţii publice, face ca transparenţa modului de cheltuire a banilor publici să fie diminuată semnificativ, în favoarea ”clientelei politice”, care căpuşează bugetul de stat.

Evz.ro vă invită să comentaţi prevederile noului act normativ. Care sunt beneficiile şi pericolele cauzate de generozitatea noului sistem de achiziţii publice?

CITIŢI ŞI:

LIBER LA ŞPĂGI

Ne puteți urmări și pe Google News