DEZBATERE EVZ: Ce preţ mai are virginitatea?

DEZBATERE EVZ: Ce preţ mai are virginitatea?

De la Ion Pop al Glanetaşului şi memorabila scenă în care a sedus-o pe Ana şi până în prezent, fecioria a căpătat valori multiple. Societatea arhaică românească, cu ecouri până după revoluţia din ‘89, a păstrat tradiţia căsătoriei ghidându-se după normele bisericeşti şi după, se spunea, "bunul simţ". Virginitatea era o virtute ce trebuia respectată în familiile sănătoase, iar pierderea ei înainte de căsătorie reprezenta atât un păcat moral, cât şi unul civic.

Într-o societate comunistă unde toţi erau egali, singura zestre importantă a tinerei neveste era virginitatea. Astfel, obiceiul cearşafului „jucat” după noaptea nunţii s-a păstrat până în modernitate. Supusă oprobriului public, fata care nu mai era „mare” îşi purta stigmatul greu al greşelii comise, însă era asiduu curtată de tinerii dornici de palmares.

Desigur, ca orice lege, fie ea şi nescrisă, şi aceea a păstrării fecioriei până după noaptea nunţii este făcută să fie încălcată sau, cel puţin, păcălită. Şi erau metode. Şpaga, pe punctul de a deveni ea însăşi una dintre cele mai vechi meserii, plasată unui doctor „înţelegător”, făcea din fata maculată de amor o fecioară.

Valorile comuniste blamau atât avortul, cât şi relaţiile intime avute înaintea căsătoriei, aşa că, indus sau nu, virgintatea a primit un preţ. Acela al libertăţii pentru tânărul care a îndrăznit să seducă o fată şi apoi a ref uzat să se căsătorească cu ea (înainte de 1989, pedeapsa în astfel de cazuri era de 7 ani de închisoare, iar categoria juridică la care era încadrată fapta, viol).

Ne puteți urmări și pe Google News

Situaţia s-a schimbat, aparent radical, după revoluţia din decembrie 1989. Libertatea de exprimare şi de acţiune au oferit o altă perspectivă asupra virginităţii. Acum, tinerii sunt sfătuiţi să se cunoască mai bine înainte de a întemeia o familie şi, astfel, a apărut moda căsătoriei de probă.

Debutul vieţii sexuale se face, şi la noi ca în întregul Occident, la o vârstă fragedă, iar palmaresul tinerilor de ambele sexe se îmbogăţeşte considerabil. Potrivit unei statistici publicate anul trecut de compania Neogen, 54% dintre tinerii intervievaţi au declarat că şi-au început viaţa sexuală între 15 şi 20 de ani.

Situaţia nu mai este o problemă pentru părinţi deoarece modernitatea le-a oferit acestora cu totul alte motive de îngrijorare, cum ar fi  găştile, drogurile sau lipsa de la şcoală.

Însă, atunci când apare nevoia de stabilitate, de întemeiere a unei familii, situaţia este cu totul alta. Preţul virginităţii creşte din nou, dacă nu cu aceeaşi rigoare ca în trecut, cel puţin la cote asemănătoare. Vorba lui Mihai Mărgineanu: "Da'-mi iau nevastă, să fie-a mea, / Nu ca tramvaiul, s-o ia cine vrea, / Că este unii dom'ne, care netoţi / Îşi ia nevastă biblioteca pentru toţi".

Băieţii nu îşi aleg niciodată drept soţie o fată căreia „i s-a dus vestea”, iar o logodnică virgină cântăreşte şi azi, poate şi prin calitatea de rara avis, la fel de mult ca  înainte.

Recent, cotidianul nostru a publicat povestea unei italience de 20 de ani care şi-a scos virginitatea la licitaţie pe internet, acesta nefiind un caz singular.

  Tu care crezi că mai este preţul virginităţii?