DEZBATERE EVZ: Cât de siguri mai sunt banii păstraţi la bănci?
- Adam Popescu
- 4 mai 2009, 20:40
Dacă în anii ’90 cea mai mare teamă a românilor care alegeau să îşi păstreze economiile la bancă era falimentul instituţiei respective, azi, banii clienţior sunt pândiţi de alte pericole.
În caz de faliment bancar, statul garantează sumele de până la 50.000 de euro ale clienţilor băncii respective. Nu acelaşi lucru se întâmplă, însă, atunci când deţinătorul unor sume de bani se trezeşte cu contul gol. De la clonarea cardurilor bancare, atacurile de phishing, sau golirea contului chiar de către angajaţii băncii ai cărei client sunteţi, toate acestea reprezintă modalităţi prin care vă puteţi trezi fără economiile ţinute la bănci.
Şi cum românii se arată din ce în ce mai inventivi când vine vorba de bani, aceste practici au devenit unele frecvente.
Lucrurile se complică însă atunci când golirea contului se face chiar cu permisiunea angajaţilor băncii.Numai în ultimul an, România a fost cuprinsă de o serie de astfel de scandaluri.
Furt de 2,2 milioane de euro
Cel mai mare dintre acestea, a avut loc la începutul lui 2008, când o angajată a unei sucursale BRD din Craiova a reuşit să sustragă peste 2,2 milioane de euro din conturile băncii, bani pe care i-a transferat în conturile altor persoane.
În urmă cu câteva zile, aceeaşi bancă este implicată într-un nou scandal, fiind însă vorba de o sumă mult mai mică, iar păgubitul, un client fără prea multe dovezi împotriva băncii.
Evenimentul Zilei a prezentat azi cazul unui bărbat din Brad care acuză o angajată a filialei BRD că i-a sustras din cont 29.500 de euro, pe motiv că banii i-ar fi fost împrumutaţi de soţia sa defunctă.
De asemenea, la sfârşitul lunii martie, câţiva angajaţi ai băncii Raiffeisen au fost acuzaţi de complicitate la spargerea unor bancomate.Cercetările au arătat că salariaţii ofereau informaţii membrilor unei reţele de spărgători.
Furt de 95.000 de lei de la Banca Transilvania
Anul trecut, un angajat al Băncii Transilvania a dispărut cu suma 95.000 de lei de la o filială băncii din Rădăuţi. Autorul furtului avea să fie identificat în persoana unui angajat de 30 de ani, care avea sarcina de a alimenta cu bani mai multe bancomate din municipiul Rădăuţi.
Acestea sunt doar câteva dintre fraudele produse de angajaţii băncilor în ultimii ani.
În aceste condiţii, când băncile devin din ce în ce mai nesigure nu atât din cauza condiţiilor economice, ci chiar din cauza propriilor angajaţi, încrederea românilor care îşi ţin banii la bancă pare să fie din ce în ce mai scăzută, cei mai mulţi dintre ei căutând alte metode de a îşi păstra banii în siguranţă.
Unde ne putem păstra banii în siguranţă ?