Cum să-i frânăm pe şoferii vitezomani care spulberă vieţi pe şosele

Cum să-i frânăm pe şoferii vitezomani care spulberă vieţi pe şosele

Cei mai mulţi şoferi care comit accidente grave primesc pedepse cu supendare şi sunt puşi să plătească despăgubiri morale. E sistemul legislativ de la noi prea blând?

O tânără de 24 de ani a murit, iar sora ei geamănă e în comă, după ce maşina în care se aflau, un Tico, a fost spulberat de un Mercedes care circula cu 160 de kilometri la oră. După judecarea propunerii de arestare de la Judecătoria Oradea, "Paprika", aşa cum este cunoscut în lumea interlopă Iuliu Chiş, şoferul maşinei, a ieşit învingător, magistraţii i-au dat liber. Însă, după ce procurorii au contestat această decizie, judecătorii de la Tribunal au hotărât ca "Paprika" să fie arestat pentru 29 de zile.  

Poliţia Rutieră a stabilit că şoferul Mercedesului, în vârstă de 37 de ani, nu a respectat un indicator de "Cedează trecerea", nu a acordat prioritate şi a lovit, din plin, o maşină care traversa, regulamentar, o intersecţie. În urma impactului, Tico a fost proiectat la 60 de metri de intersecţie. Avea peste 1 la mie alcoolemia în sânge.

O plimbare pe trotuar i-a fost fatală

Ne puteți urmări și pe Google News

În luna august 2008, Lucian Reja, un tânăr care stătea mai multe prin deplasări în străinătate, a hotărât să-şi facă vacanţa în România, la Timişoara. O plimbare pe trotuar i-a fost fatală. În timp ce se plimba cu prietena lui, a fost strivit de un Ferrari, scăpat de sub control de Adrian Cocoană. Judecătoria Craiova a decis în această primăvară ca şoferul să fie condamnat la patru ani de închisoare cu executare şi să plătească despăgubiri materiale familiei. Sentinţa s-a dat după o întreagă telenovelă scrisă după scenariul unor chichiţe avocăţeşti. 

Preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie, Marian Nedelescu, spune că în 2010 au fost peste 2.300 de perosoane decedate din cauza accidentelor rutiere. În total, anul trecut au avut loc pe străzile din România 9.213 accidente grave, iar una dintre principalele cauze ale accidentelor rămâne viteza excesivă. Majoritatea şoferilor care spulberă vieţi pe şosele primesc o pedeapsă cu supendare şi sunt puşi să plătească despăgubiri morale.

EVZ vă invită la dezbatere: cum credeţi că poate fi redus  numărul acestor accidente grave comise de şoferi inconştineţi?