Dezastru pentru președintele Francez Emmanuel Macron. Rezultatele alegerilor îi taie aripile

Dezastru pentru președintele Francez Emmanuel Macron. Rezultatele alegerilor îi taie aripile Emmanuel Macron. Sursa foto: EPA/MICHEL EULER

Rezultatele alegerilor din Franța, de duminică, arată că președintele Emmanuel Macron va avea mari probleme. Reformele pe care el le-a propus sunt în mare pericol, pentru că nu vor avea susținere.

Sunt rezultate oficiale după alegerile din Franța, partidul „Alianţa Împreună!”, care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, nu va mai avea majoritate parlamentară. Formațiunea politică a obţinut doar 245 de locuri în Adunarea Naţională, iar asta înseamnă mult sub cele 289 de care avea nevoie pentru o majoritate absolută.

Sunt mari probleme pentru Emmanuel Macron și formațiunea care îl susține

Coaliţia de stânga, Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială, care e condusă de Jean-Luc Mélenchon, a obţinut 131 de locuri, la scrutinul de duminică, iar formaţiunea de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională, a fostei candidate la preşedinţie Marine Le Pen, 89 de locuri.

Acest  rezultat este mai mult decât îngrijorător pentru Emmanuel Macron. Reformele sale, pe care le propusese în domeniul fiscal și al pensiilor nu au fost acceptate de mulți dintre francezi și sunt în pericol de-a nu fi adoptate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezultatul scrutinului parlamentar înseamnă și un mare pas în spate pentru preşedintele Emmanuel Macron, care a obţinut acum două luni un nou mandat în fruntea țării.

Unii analiști din Hexagon spun că președintele nu mai are, în aceste condiții, decât o singură opțiune: „Dizolvarea Adunării Naționale într-un an”, în fața unui parlament „inutil și neguvernabil”.

„Nici Nupes, nici noi nu suntem capabili să facem alianțe pentru a ajunge la 289 de voturi”, pragul pentru majoritatea absolută, a spus un consilier guvernamental pentru Le Monde.

Rezultatele alegerilor, dezamăgitoare pentru președinte

Dizolvarea Adunării Naționale, care este prevăzută la articolul 12 din Constituție, ar putea fi folosită de președintele Emmanuel Macron pentru a convoca noi alegeri cu scopul de a obține o majoritate absolută.

Cu un număr de 247 de deputați și o majoritate foarte relativă, guvernul nu are garanția că își va trece proiectele de lege în Adunarea Națională în următorii cinci ani.

„Este departe de ceea ce am sperat” și va fi necesar „să depășim diviziunile”, a afirmat duminică seara, Gabriel Attal, ministrul delegat pentru Conturi Publice.