Evenimentul Zilei > Social > Dezastru la RATB. Regia contestă poprirea pe conturi
Dezastru la RATB. Regia contestă poprirea pe conturi

Dezastru la RATB. Regia contestă poprirea pe conturi

Problemele se țin scai de RATB. Conturile au fost blocate, pentru o datorie uriașă

Scapă de una şi dă de alta. După ce în urmă cu trei săptămâni la o autobază a RATB s-au făcut percheziţii, vizaţi fiind mai mulţi şoferi şi şefii acestora suspectaţi că furau motorină, acum Regia a primit încă o lovitură sub centură. Din cauză că nu şi-a plătit datoria uriaşă în valoare de 272.431.800 lei, ANAF a pus poprire pe conturi. Această măsură drastică nu se răsfrânge şi asupra angajaţilor, aceştia îşi vor primi salariile în continuare.

Își continuă activitatea

„Activitatea de vânzare de bilete și abonamente va continua normal, la fel și circulația mijloacelor de transport în comun. Nu se întrevăd probleme în plata salariilor”, au declarat surse din interiorul RATB. Regia datorează bugetului de stat peste 272 milioane de lei, sumă formată din TVA calculată la subvențiile acordate pensionarilor, elevilor, studenților și altor categorii de beneficiari în perioada septembrie 2007 – martie 2013. „În prezent, acest debit calculat de ANAF este contestat în instanță de către RATB, aflându-se în faza de recurs”, au declarat oficialii RATB.

TVR va plăti salariile

ANAF a blocat și conturile de la BRD ale Televiziunii Române. Însă nu sunt cele de salarii, susțin surse din interiorul instituției. Mai mult, aceleași surse spun că nu există niciun risc al închiderii temporare a instituției. Datoria pentru care ANAF a închis conturile TVR se ridică la 10 milioane de lei și datează din 2010. Prin măsurile pe care le va lua, conducerea TVR estimează că va acoperi datoria în două săptămâni, iar conturile vor fi deblocate. În unele discuții, Stelian Tănase, șeful TVR, ar fi spus că se poate vorbi și de reduceri de personal. Această blocare a conturilor poate părea ciudată, în contextul în care, la finalul anului 2014, datoriile totale au scăzut cu peste 11% față de 2013, de la 787.8 milioane de lei la 699.4 milioane de lei, potrivit oficialilor instituției. „În decursul anului anterior, TVR a achitat la termen toate obligațiile la bugetul de stat, iar datoria fiscală a instituției a scăzut cu 12%, de la 511 milioane de lei în 2013, la 449 de milioane de lei”, au declarat reprezentanții companiei.

Ce companii sunt în pericol

Pe lista marilor datornici către bugetul de stat se află companii de stat care riscă oricând să se vadă cu conturile blocate. Pe lista neagră, din punct de vedere al datoriilor totale înregistrate în 2014 și publicate pe mfinante.ro, se află Compania Națională a Huilei cu datorii de peste 4,86 miliarde lei, Poșta Română cu 692 milioane lei, RADET cu peste 3,8 miliarde lei, CFR Călători cu peste 832 milioane lei, Oltchim cu peste 3,7 miliarde lei, Hidroelectrica cu peste 1,27 miliarde lei, Romsilva cu peste 342 milioane lei.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: