Dezastru la Dăbuleni. Recolta de pepeni a scăzut cu 30%

Dezastru la Dăbuleni. Recolta de pepeni a scăzut cu 30%

Ploile abundente, diferențele mari de temperatură dintre zi și noapte, precum și importurile masive au condus la scăderea producției și la prăbușirea prețurilor.

Anul trecut, cultivatorii de pepeni din Dăbuleni, Dolj, au obținut producții bune, iar prețurile oferite de comercianți și distribuitori le-au adus venituri frumoase. Încurajați de rezultatele pozitive, fermierii au investit masiv în răsaduri altoite, care dau producții mai mari și de o calitate mai bună, folii, irigații sau fertilizatori. Însă, în 2014, a plouat aproape fără oprire, în fiecare zi temperaturile au variat foarte mult, ceea ce a determinat scăderea producției cu peste 30%, potrivit Aureliei Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare din Dăbuleni.

Importatorii fac legea

Pentru unii fermieri, cum este și Ion Bileru, producția e la jumătate față de 2013. Chiar dacă natura i-a jucat feste, omul tot ar fi fost mulțumit dacă măcar prețurile ar fi rămas la un nivel apropiat de cel din 2013. „Au dat drumul la importuri, din Grecia, de peste tot, și ne-au omorât. S-a dus prețul de la 1,2 lei la 0,3 lei în câteva zile. Am pune altceva, dar aici se fac lubenițe și roșii, altceva nu merge”, povestește fermierul din Dăbuleni.

În plus, spune acesta, este foarte greu să prindă o tarabă în piețele din orașe, așa că cei mai mulți cultivatori de lubeniță aleg să își dea marfa intermediarilor. Zeci de tiruri pleacă, zilnic, din Dăbuleni, multe având ca destinație magazine din Polonia și Ungaria. Anual, producătorii olteni exportă circa 40.000 de tone de pepeni.

Rețeta succesului

În ciuda dificultăților, cultivatorii care s-au adaptat cerințelor pieței și nu s-au bazat numai pe marfa tradițională, ci s-au orientat și către soiuri timpurii, care merg bine la export, obțin profituri de circa 30%. „Trufandalele” au întotdeauna prețuri mai mari decât legumele și fructele vândute în plin sezon, așa că numeroși producători au început să cultive soiuri bulgărești sau grecești, care se coc mai devreme față de perioada tradițională.

Însă, soiurile care se coc foarte devreme dau producții mai mici și necesită investiții mai mari față de cele tradiționale, spune cultivatorul Vasile Toma. Totodată, clienții cer pepeni cu o greutate cuprinsă între 4 și 8 kilograme, însă, pentru maximizarea câștigurilor, fermierii ar vrea pepeni cât mai mari. De asemenea, orientarea către soiurile din import este motivată și de faptul că majoritatea clienților vor pepeni cu coajă subțire, miez roșu, dulce și suculent și sâmburi puțini.