Dezastru ecologic în portul Constanța. Deșeuri periculoase, depozitate ilegal

Dezastru ecologic în portul Constanța. Deșeuri periculoase, depozitate ilegal

”Din păcate nu este singurul loc de acest fel aflat în proximitatea municipiului Constanța. Personal am vizitat astăzi alte trei astfel de gropi ilegale tolerate de autoritățile de aici și sunt convins că mai sunt și altele similare. Toți cei cu responsabilități în domeniu trebuie să înțeleagă că punerea în aplicare a legislației de mediu este obligatorie și nenegociabilă”.

Secretarul de stat sugerează, la final, că șefii instituțiilor subordonate Ministerului Mediului vor fi schimbați. ”În ceea ce privește modul în care instituțiile noastre subordonate din Constanța au verificat respectarea legii, cred că se impune o analiză profundă”, încheie Fechet.

Depozitul de deșeuri, pe care secretarul de stat de la Mediu l-a vizitat în portul Constanța, este amplasat pe locul unor gropi de apă din dreptul porții 9, pe care autoritățile s-au gândit să le umple, pentru extinderea suprafeței portului, cu resturi de materiale de construcție. În acest sens, în 2004, între primăria Constanța și Administrația Portului s-a încheiat un contract prin care s-a înființat un depozit de deșeuri inerte.

În acest fel, potrivit Primăriei Constanța, toate deșeurile provenite din construcții, la Constanța, se depun la rampa pentru deșeuri inerte, amplasată în Portul Constanța - zona Poarta 9. Pentru a face însă acest lucru, persoanele fizice și operatorii economici care produc/transportă deșeuri inerte trebuie să obțină o autorizație și să achite o taxă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Taxa deșeuri inerte este 3 lei/tonă sau fracție de tonă și poate fi achitată numerar sau prin POS atât la ghișeele Serviciului Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local (SPIT) cât și la punctul de încasare situat în incinta Portului Constanța – Poarta 9, deschis de luni până vineri, în intervalul orar 8,00-16,00.

Se pare însă că, de-a lungul anilor, pe lângă deșeurile provenite din materiale de construcție, la rampa de la poarta  9 a portului Constanța s-au depus și alte deșeuri, care între timp au devenit posibile focare de infecție. Potrivit reprezentanților Administrației portuare, Garda Națională de Mediu a amendat deja primăria Constanța și între timp, o parte din deșeurile periculoase au fost colectate și duse la alte gropi, pe care secretarul de stat le pomenește în postarea sa pe Facebook.