Dezastru ecologic, cu aprobarea autorităţilor

Dezastru ecologic, cu aprobarea autorităţilor

Balastiera deschisă pe râul Jieţ, care străbate oraşul Petrila, din Valea Jiului, pune în pericol întreg ecosistemul din zonă, potrivit localnicilor care acuză autorităţile locale că au permis exploatarea haotică.

”E o crimă ecologică, făcută cu avize, deşi, atunci când cei de la mediu au venit prima dată, se jurau că nu vor da avize de excavare. La prima ploaie se pot produce mari catastrofe, pentru că albia râului a fost mult săpată. Pilonii podurilor de beton stau deja în aer pentru că s-a excavat mult, iar albia râului a scăzut mult şi podurile pot fi luate de ape, la prima topire a zăpezilor. Apele nu mai pot fi filtrate, pentru că a crescut mult turbiditatea din cauza excavărilor, iar peştii sunt şi ei în pericol”, spune localnicul Dimitrie Jura.

Localnicii din Jieţ mai spun că aproape de albia râului există castrul roman de la Popi, unde au fost descoperite 300 de monede de pe vremea romanilor.

Pasează vina de la unii la alţii

Ne puteți urmări și pe Google News

Pietrele şi balastul din albia râului Jieţ au fost folosite, după 1990, la construcţia drumurilor şi a podurilor din zonă, dar şi pentru ridicarea cabanelor din staţiunele Parâng şi Straja.

”Când noi am regularizat albiile, am luat piatră din alte zone, iar acum  pârâul nostru va ajunge autostradă. Intră cu excavatoarele pe pământul oamenilor, pentru că până în albia apei este proprietate privată. Drumul spre Mija a fost distrus din cauza maşinilor de mare tonaj, deşi indicatorul, la intrarea pe chei, este de maximum 12 tone, iar acolo trec maşini de mare tonaj”, spun revoltaţi sătenii.

De cealaltă parte, autorităţile locale se mulţumesc să paseze vina celor care au dat avizele. ”Cei care exploatează au toate avizele de la Apele Române. Noi am reparat podeţele, iar oamenii nu pot spune că nu am făcut nimic”, susţine primarul din Petrila, Ilie Păducel.

Sătenii din cătunul Jieţ au protestat şi anul trecut, în momentul în care a început excavarea în albia râului Jiu, iar atunci autorităţile judeţene au promis că vor interveni, însă nimeni nu a făcut absolut nimic pentru a stopa dezastrul ecologic.