Codul Rutier. Mai multe ore de școală pentru șoferi, mai puțini cai putere pentru începători

Codul Rutier. Mai multe ore de școală pentru șoferi, mai puțini cai putere pentru începători Politia rutieră Sursa foto: Arhiva EVZ

Amplasarea radarelor pentru măsurarea vitezei participanţilor la trafic va trebui semnalată din timp conducătorilor auto fie prin panouri, fie prin mass-media. Propunerea legislativă va fi dezbătut de Camera Deputaților.

Regulile în trafic se pot schimba, dacă amplasarea radarelor va fi semnalată  din timp șoferilor, pentru siguranță în trafic.  Este vorba despre o propunere legislativă, care va primi vot final în Camera Deputaților. Propunerea legislativă mai prevede  ca autoritățile să monteze în mod obligatoriu semafoare pe drumurile/străzile cu minimum două benzi de circulaţie pe sens.

Reguli noi în trafic.  Șoferii ar putea afla unde sunt amplasate radarele

Sursă foto: Unsplash

Astfel, conducătorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de măsurare a vitezei", se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari UDMR.

„Poliţia rutieră avertizează conducătorii de autovehicule în legătură cu prezenţa în trafic a dispozitivelor de măsurare a vitezei prin mass-media sau panouri de avertizare. Conducătorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de măsurare a vitezei", se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari UDMR.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Noi reguli de circulați.  Mai multe ore de practică pentru permisul auto

permis auto

Sursă foto: arhiva EVZ

Proiectul de act normativ propune creşterea numărului de ore de instruire practică de la minimum 30 la cel puţin 45 de ore, iar examenul pentru obţinerea permisului se poate realiza şi de către examinatori persoane fizice atestate de către autoritatea competentă. Conducătorii cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi cei care au experienţă de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis să conducă vehicule care depăşesc 100 CP, respectiv 75 kW în cazul vehiculelor rutiere, se mai arată în proiectul UDMR adoptat tacit de Senat,conform Agerpres.

Siguranță în trafic

Parlamentarii care au inițiat acest proiect de lege susțin că sunt necesare măsuri concrete pentru reducerea numărului de accidente rutiere. Datele Poliției Române arată că cele mai multe accidente grave se petrec în intervalul orar 16.00-17.00, când drumurile publice sunt aglomerate, iar oamenii nerăbdători să ajungă acasă. Indicele cel mai mare de mortalitate este între 3 și 4 dimineața.  Potrivit statisticilor,  80% dintre cei implicați în aceste accidente au murit în acest interval orar.