Detaliul observat de un expert în spațiul ex-sovietic, după ofensiva ucrainenilor în Rusia și cel mai rău scenariu

Vladimir Putin. Sursă foto: en.kremlin.ru

În ultimele zile, artama ucraineană a bifat succes după succes în războiul deschis în urmă cu doi și jumătate de Federația Rusă la ordinul lui Vladimir Putin. Prin ofensiva susținută, ucrainenii au reușit să preia sub control aproximativ 1.000 km pătrați într-o săptămână în Rusia, în timp ce rușii au obținut 900 de km într-un an și jumătate. Un expert în spațiul ex-sovietic face o observație.

Expert: Populația de la zonele de graniță cu Rusia, în stare de șoc

Ileana Racheru, expert în spațiul ex-sovietic, a vorbit, într-un interviu pentru „Adevărul”, despre evoluția războiului din Ucraina și despre cum ar putea schimba ofensiva ucrainenilor în Rusia strategia războiului.

„Aș remarca totala lipsă de pregătire a armatei și a administrației civile din zona Kursk. Zonele de graniță ale Rusiei au mai fost ținta atacurilor aeriene și a incursiunilor unor grupuri paramilitare pro-ucrainene formate în majoritate din ruși care nu susțin regimul Putin. În acest context ar fi fost de așteptat ca autoritățile civile și armata să aibă pregătite planuri pentru evacuarea populației și contraofensivă. Populația este însă în stare de șoc. Deși trăiesc într-o dictatură, oamenii au apărut în înregistrări video transmise pe Telegram în care se plâng că autoritățile nu au luat măsuri pentru a-i proteja. Valerii Gherasimov însuși se pare că a ignorat atenționările GRU cu privire la o ofensivă a ucrainenilor”, precizează Ileana Racheru.

Observația expertului: Putin nu amenință cu o escaladare nucleară după ofensiva ucrainenilor

Sursa: Twitter

Cel mai important lucru legat de această ofensivă este analiza asupra reacțiilor oficialilor ruși de cel mai înalt nivel, apreciază expertul.

„Și această analiză ne arată, la această etapă a ofensivei, ce au vrut să demonstreze ucrainenii Occidentului: că folosirea armelor vestice pe teritoriul Rusiei nu va duce la o escaladare nucleară.

Vladimir Putin nu a vorbit de o ofensivă/ un atac a/al armatei Ucrainei pe teritoriul Federației Ruse. A apărut în fața națiunii cu un discurs scris de mână și a catalogat totul ca fiind o ”altă provocare majoră ” lansată de Kiev.

A mai folosit expresia ”regimul situației anti-teroriste”.

Nu a spus nimic despre faptul că Rusia este invadată militar și că în această situație poate lansa un atac nuclear strategic sau tactic asupra inamicului, deși documentele fundamentale pe care este construită apărarea teritorială a Federaței Ruse îi dau posibilitatea să facă acest lucru”, explică în detaliu expertul Ileana Racheru.

„Cel mai rău scenariu: război civil și dezmembrarea Rusiei”

Experta în spațiul ex-sovietic a analizat și cum va schimba atacul asupra Rusiei abordarea lui Putin față de război și dacă regimul de la Kremlin va schimba strategia.

”Dacă ucrainenii vor menține ocupația în Kursk se va pune problema stabilității regimului. Dar, nu va imaginați că dacă Putin pleacă de la putere, cine îl va înlocui va avea idei și viziuni pro-occidentale sau că va încerca să democratizeze Rusia. Scenariul cel mai probabil este al unui ”reset tehnocratic” pe modelul înlăturării lui Hrușciov. Cel mai rău scenariu este unul de haos, război civil, dezmembrare a Rusiei- situație pe care Europa, Occidentul per ansamblu o vor gestiona foarte greu. Regimul de la Kremlin poate să schimbe oricând strategia războiului, poate să definească cum vrea victoria reală sau doar cea întreținută de propagandă a Rusiei. Să nu uităm că în 2022 se pregăteau să ocupe Kievul în trei zile”, consideră Ileana Racheru, potrivit sursei citate.