„Detaliul” care ar trebui să le dea frisoane inamicilor lui Trump
- Adrian Pătrușcă
- 13 februarie 2020, 19:49
Toate reflectoarele au fost concentrate pe alegerile primare ale Democraților în New Hampshire. Cele ale Republicanilor au trecut neobservate.
Presa americană are – poate - o justificare de data aceasta: în timp ce Democrații au de ales între șase candidați cu greutate, pentru a-și desemna reprezentantul în cursa pentru Casa Albă, în tabăra Republicanilor, Donald Trump, președinte în exercițiu, se confruntă cu un singur challanger, și acela mai degrabă simbolic.
Acest lucru este vizibil în rezultate. Oponentul destul de puțin cunoscut al lui Trump, Bill Weld, nu a obținut decât 9% din voturile exprimate, în vreme ce 6% dintre alegători au scris un alt nume pe buletine.
Cu 84%, Trump a dominat categoric primarele Republicanilor din New Hampshire, care au părut pentru el mai degrabă o formalitate.
Însă această „formalitate” ar trebui să le dea frisoane Democraților.
A explicat-o Trump însuși, într-un mesaj pe Twitter:
„Presa Fake News se uită insistent doar la povestea Democraților, dar acolo nu se întâmplă nimic senzațional. Nu este mai interesant faptul că am câștigat în alegerile primare din New Hampshire mai multe voturi decât oricare alt președinte în funcție, indiferent de partid, din toată istoria acestui stat măreț?”
Trump are dreptate: cu un total de 130.805 voturi în New Hampshire, Trump a bătut toate recordurile unui președinte în funcție.
Când Barack Obama a candidat pentru realegerea sa, în 2012, a obținut în New Hampshire 49.080 de voturi în alegerile primare Democrate, deși nu a avut nici un contracandidat.
George W. Bush a obținut 53.962 de voturi în 2004. Bill Clinton a deținut vechiul record de 76.797, în 1996.
Așadar Donald Trump a obținut aproape dublu față de vechiul record de voturi, în acest stat-cheie pentru alegerile americane.
Prezența uriașă la vot, de mult peste 100.000, în condiții grele de frig, și deși rezultatul era cât se poate de previzibil, ar trebui să producă o îngrijorare serioasă în tabăra Democrată.
Este un semn al energiei și entuziasmului suporterilor lui Trump în perspectiva alegerilor prezidențiale din noiembrie.
În Statele Unit, votul nu este obligatoriu, iar alegerile se țin marțea, ceea ce face destul de dificil pentru mulți americani să voteze.
Așa se face că, dacă pentru candidații la prezidențiale este important să câștige cât mai mulți alegători independenți, de o egală importanță este și mobilizarea nucleului dur de a se prezenta în ziua respectivă la vot.
Prezența mare a Democraților la vot, în cadul alegerilor de la jumătatea mandatului, din 2018, a fost un factor cheie care a dus la înfrângerea Republicanilor și redobândirea controlului asupra Camerei Reprezentanților.
Situația pare să se fi inversat acum.