DETALII INCENDIARE din dosarul votului la PREZIDENŢIALE. EVZ a pus mâna pe apărarea fostului ministru PSD de Externe, Titus Corlăţean

DETALII INCENDIARE din dosarul votului la PREZIDENŢIALE. EVZ a pus mâna pe apărarea fostului ministru PSD de Externe, Titus Corlăţean

Fostul ministru PSD de Externe, Titus Corlăţean, acuzat de DNA că a încercat ilegal să-l ajute pe candidatul partidului la alegerile prezidenţiale prin organizarea secţiilor de vot în Diaspora, spune că MAE nu a avut "un instrument ştiinţific" şi asta a îngreunat procesul de votare, potrivit unui document consultat de EVZ.

Evenimentul zilei vă prezintă apărarea lui Titus Corlăţean, pledoare susţinuă în cadrul comisiei juridice a Senatului, acolo unde senatorii au respins cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru de Externe.

Corlăţean s-a plâns, printre altele, că referatul procurorilor conţine "paragrafe cu un accentuat conţinut politic, fără nicio legătură cu justiţia".

Principalele explicaţiile ale lui Corlăţean, potrivit unui document oficial consultat de EVZ:

Ne puteți urmări și pe Google News

- Corlăţean "respinge orice acuzatie a DNA-ului, orice suspiciune privind conduita sa in organizarea alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014.

- Principala dificultate cu care s-a confruntat MAE in aceasta campanie electorala a constat in inexistenta unor repere obiective, in afara de alegerile anterioare, absenta unor elemente clare atat la statul roman, cat si la statele pe teritoriul carora MAE organiza alegerile prezidentiale.Singurul reper obiectiv, la toate alegerile prezidentiale, de altfel, a constat in alegerile anterioare, deci, inclusiv in anul 2009 s-a intamplat acest lucru.

- In strainatate, nu au existat liste electorale permanente, nu a existat un instrument stiintific care sa stabileasca conduita electorala in timpul alegerilor, ceea ce a fost de natura sa ingreuneze procesul de votare.

- Centralizarea propunerilor de sectii de votare ale ambasadelor si consulatelor Romaniei s-a facut de echipa tehnica a MAE, nu de ministrul de Externe (echipa tehnica a avut 22 de persoane, coordonarte de un SG si de in SG adjunct)

- DNA a acuzat organizarea de sectii in zone rurale si excentrice. Corlatean a precizat ca ambasadorul Romaniei la Chisinau a propus organizarea acestora in capitala Moldovei, suplimentar fata de cele 4 sau 5 deja existente. MAE a stabilit sa scada presiunea pe centru, sa descentralizeze, sa organizeze alegerile si in capitalele de raioane, in municipii, pentru a da posibilitatea de votare pentru toti cetatenii cu drept de vot din toata tara. Raioanele si municipiile nu sunt, evident, zone rurale si nici excentrice.

- Corlatean a apreciat ca in Referatul DNA exista multe paragrafe cu un accentuat conţinut politic, fără nicio legătură cu justiţia.

CE SPUNE DNA:

În contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlățean Titus, prin încălcarea procedurilor legale și prin acte de dispoziție, a organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parteolosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate. Prin urmare, limitarea accesului la secțiile de votare în străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de același candidat, în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv.

Pe de altă parte, dreptul de vot cetățenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât și prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulți dintre titularii dreptului la vot să renunțe la exercitarea acestuia.