DETALII EXPLOZIVE despre TRECUTUL unuia dintre ADJUNCŢII DIPI. Pe cine A PROTEJAT Haientz Patriche?
- Daniel Teodoreanu
- 30 august 2016, 22:58
Marius-Haientz Patriche şi Cătălin Gâdici au fost numiţi, marţi, subsecretari de stat la DIPI, prin adouă decizii semnate de primul-ministru Dacian Cioloş, iar despre trecutul primului au apărut dezvăluiri grele.
Astfel, confom FLUX 24, Cioloş l-a numit adjunct la DIPI pe Marius-Haientz Patriche, al cărui nume apare în scandalul ROMAERO. Patriche a fost acuzat că îl proteja pe Dinischiotu Constantin, şeful instituţiei. Jurnaliştii de la FLUX 24 susţin că Patriche apare şi în alte dosare asupra cărora vor reveni.
Se pare că adjunctul DIPI a contribuit la transferul clădirilor în care se află astăzi Antena 1 şi Romatsa, către Grupul Intact, pentru sume simbolice virate în contul Romaero. Despre Dinischiotu Constantin se mai arată că a avut legături cu Securitatea înainte de 1989.
Mihai-Cristian Mărculescu a fost numit în funcţia de secretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, printr-o hotărâre a primului-ministru Dacian Cioloş, informează Agerpres. Decizia a fost publicată marţi în Monitorul Oficial.
Printr-o altă decizie luată ieri de Cioloș, Rareș Văduva a fost demis din funcția de secretar de stat la DGIPI.
Totodată, Marius-Haientz Patriche şi Cătălin Gâdici au fost numiţi subsecretari de stat la DIPI, prin alte două decizii semnate de primul-ministru Dacian Cioloş.
Luni, procurorii DNA au anunţat începerea urmăririi penale faţă de mai multe persoane cu funcţii de conducere în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI):
Rareş Văduva, comisar şef, la data faptelor subsecretar de stat la DIPI, ulterior şi în prezent şef al DIPI, cu rang de secretar de stat, pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată, precum şi favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei;
Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al DIPI, pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate în formă continuată, precum şi două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată;
Gelu-Marin Oltean, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al DIPI, pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu;
Nelu Zărnică, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef adjunct al DIPI, pentru deturnare de fonduri în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals, în formă continuată;
Gheorghe Popa, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef adjunct al DGIPI (structură operativă a DIPI), pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată şi delapidare;
Ioan-Dorin Popa, comisar şef, la data faptelor şef adjunct Diviziune administrativă a DIPI, pentru deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată.
Şeful DGIPI, Rareş Văduva, s-a prezentat luni dimineaţă la DNA pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie. Văduva nu a fost adus cu mandat, ci a venit insotit de avocatul său. El a părăsit sediul DNA după mai puţin de 30 minute și nu a dorit să facă declaraţii la ieşirea din sediul institutiei anticorupţie.
Potrivit unor surse judiciare, lui Rareş Văduva i s-a citit ordonanţa de continuare a urmăririi penale, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei. Sursele citate au arătat că acuzaţiile au legătură cu o cauză disjunsă din dosarul în care a fost trimis în judecată fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.