Detalii despre programul „Rabla pentru sobe”. Câți bani se dau și care sunt condițiile

Detalii despre programul „Rabla pentru sobe”. Câți bani se dau și care sunt condițiileSursa foto: Arhiva EVZ

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va lansa în următoarele săptămâni programul „Rabla pentru sobe,” menit să sprijine instalarea de sobe eficiente energetic în locuințele din România. Potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, AFM va acoperi 70% din costurile de instalare, dar nu mai mult de 10.000 de lei per locuință.

Se vor finanţa 70% din costurile unei sobe eficiente energetic

Programul, cu un buget de 500 de milioane de lei, vizează în special locuințele din cele 27 de județe montane. Sobele finanțate trebuie să respecte standardul european Eco Design, având un randament minim de 80%, față de actualul randament de doar 20-25% al sobelor obișnuite. Aceasta înseamnă un consum semnificativ mai mic de lemne pentru încălzire, fapt ce ar reduce costurile pentru gospodării.

"Un alt lucru la care vreau să mă refer, pentru că are legătură cu lemnul de foc şi pentru că este o perioadă propice pentru astfel de discuţii, este cel legat de un program finanţat prin AFM, care se numeşte 'Rabla pentru sobe'.

În România, din păcate, marea majoritate a locuinţelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuinţe nu mai vorbim. (...) Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii mei de la AFM, în următoarele săptămâni vom începe finanţarea efectivă a acestor proiecte, vom demara acest program de finanţare. Vom finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei", a afirmat Fechet.

Mircea Fechet

Mircea Fechet. Sursa foto: Facebook

Lemnul de foc, o resursă esențială și regenerabilă

Ministrul Fechet a subliniat că România nu intenționează să renunțe la lemnul de foc ca sursă de încălzire, având în vedere că 3,5 milioane de gospodării din țară depind de această resursă. Romsilva va asigura accesul gospodăriilor la lemnul de foc necesar, la prețuri competitive, pentru sezonul rece din 2024-2025.

"Este foarte important şi aş începe prin a menţiona că nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunţăm la această sursă de încălzire - lemnul de foc - acolo unde este accesibilă, mai ales că se foloseşte dintotdeauna şi nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă", a declarat Mircea Fechet.