Destinaţii pentru iubitorii artei

Destinaţii pentru iubitorii artei

Madrid, Copenhaga şi Viena sunt printre principalele tentaţii în acest an.

Eşti pasionat de artă şi te interesează cele mai noi şi interesante expoziţ ii din acest an sau, pur şi simplu, vrei să afli care sunt tendinţele culturale în 2008? Atunci, ghidul realizat de ziarul britanic „The Times“, din care am selectat cinci recomandări, îţi va fi de mare ajutor.

Află cine, ce şi unde organizează şi care sunt cele mai atractive expoziţii ale anului. Dacă te tentează ceva, poţi merge pe cont propriu sau poţi apela la agenţiile de turism care, deşi nu au pachete speciale pentru astfel de evenimente, pot crea variante la cerere. Picasso, Madrid. Muzeul Picasso din Paris este în plină renovare, ceea ce înseamnă că o mare parte din colecţie a fost transferată la Muzeul Reina Sofia, pentru a crea una dintre cele mai complete retrospective ale artistului - 400 de lucrări, inclusiv „Guernica“, din colecţia proprie a Reginei Sofia. Expoziţia este deschisă până pe 5 mai. Pentru detalii, vizitează www.museoreinasofia.es. Vizitarea expoziţiei este chiar mai interesantă dacă o îmbini cu un alt traseu - spre Muzeul Thyssen- Bornemisza şi Fundaţia Caja Madrid, care sunt gazdele unui alt eveniment. Este vorba despre Modigliani şi vremurile sale - cu 130 de picturi, desene şi sculpturi de Modigliani şi contemporanii săi, inclusiv Diego Rivera, Marc Chagall şi Andre Derain. Obiectele pot fi admirate până pe 18 mai. Mai multe detalii, pe www.museothyssen.org. Kokoschka, Viena. Pentru mulţi, şansa de a vedea de aproape „Sărutul lui Klimt“ (la Belvedere) sau incendiarul autoportret al lui Schiele-Bărbat gol aşezat (la Leopold) este un motiv suficient pentru a merge la Viena. În această primăvară, însă, îţi poţi îmbogăţi cunoştinţele despre stilul vremii cu creaţiile artistului Oskar Kokoschka. Sunt 120 de exponate ale pictorului expresionist, expuse la Belvedere până pe 12 mai (detalii la www.belvedere.at).

Apoi te poţi transfera la Leopold, pentru a te delecta cu unul dintre contemporanii săi, Albin Egger-Lienz, a cărui retrospectivă va fi expusă până pe 29 mai, la www.leopoldmuseum.org. Egger-Lienz nu este foarte cunoscut, dar iubitorii artei austriece de la începutul secolului XX se vor îndrăgosti instantaneu de lucrările lui. Temele sunt total diferite de cele ale contemporanilor săi - spre deosebire de Klimt, Egger-Lienz se concentrează pe planurile simple ale sărăciei rurale, în pace şi război. Abordarea sa plasează lucră rile la limita dintre realism şi abstract. Cezanne, Giacometti, Copenhaga. Louisiana, gazda uneia dintre cele mai interesante colecţii europene de artă contemporană, împlineşte anul acesta 50 de ani. Cu această ocazie, a adus una lângă alta 170 de lucrări ale lui Cezanne şi Giacometti (până pe 29 iunie; www.louisiana.dk). Numită „Arta este muncă grea“, expoziţia va fi atât o retrospectivă, cât şi o examinare a acestor abordări paralele.

Nu este tocmai o paralelă (Giacometti avea doar 5 ani la moartea lui Cezanne), dar promite să nu fie mai prejos. În capitala Danemarcei mai sunt şi alte câteva colecţii interesante, deschise permanent - de exemplu, Ny Carlsberg Glyptotek (sculptură clasică şi impresionism), Muzeul Statens (orice, de la Titian la Matisse) şi Ordrupgaard, situat parţial într-un glob de sticlă. Palladio, Vicenza. Locuitorii Vicenzei sărbătoresc anul acesta 500 de ani de la naşterea lui Andrea Palladio, probabil cel mai influent arhitect al Renaşterii. (www.palladio2008.info). Piesa de rezistenţă a festivităţilor o constituie „Marea Expoziţie“, deschisă între 20 septembrie 2008 şi 6 ianuarie 2009. Colecţia este alcătuită din 300 de lucrări de la 50 de muzee - nu doar cu schiţele şi modelele lui Palladio, ci şi cu exemplare ale lui Michelangelo, Le Corbusier şi El Greco. Kandinsky, München. The Lenbachhaus în München, Centrul Pompidou din Paris şi Muzeul Guggenheim din New York au cea mai mare colecţie de lucrări aparţinând lui Kandinsky. Cele trei instituţii şi-au unit forţele pentru a crea o vastă retrospectivă, „Absolute. Abstract“, care va fi în München începând de anul acesta, de pe 25 octombrie, până pe 22 februarie 2009 (detalii la www.lenbachhaus.de), înainte de a fi mutată la Paris şi New York.

Ne puteți urmări și pe Google News