Editura Evenimentul si Capital

Destăinuirile lui Ciprian Ştefan, directorul Muzeului „Astra” din Sibiu, pe prispa casei părintești

Autor: | | 0 Comentarii | 660 Vizualizari

Dimitrie Gusti proiecta satul românesc, încă din perioada interbelică, asemeni unei localităţi moderne, cu toate facilităţile civilizaţiei, dar în acelaşi timp păstrator al tradiţiilor. Dumneata, domnule Ciprian Ştefan, cum vezi azi, în 2018, lumea aceasta rurală?

Nici măcar o virgulă schimbată din modul de gândire de odinioară. „Cum văd satul românesc? Modernizat, dar fără distrugerea tradiţiilor”, spune directorul Complexului Muzeal Naţional „Astra” din Sibiu.

Pe prispa casei părinteşti

Poate că am început prea abrupt această discuţie. Ne oprim puţin, să respirăm aerul curat al Apusenilor. Ciprian tocmai ce a păşit, din nou, în satul copilăriei sale, în Blăjeni. Am văzut cum doamna Adriana l-a întâmpinat, îmbrătişându-l cu „dragul mamei”.

Uite aşa îi vine omului să dea jos haina de la oraş, îmbrăcând-o pe cea a depănării amintirilor despre cărările lui.

S-a născut în Brad cu 35 de ani în urmă. Orăşelul e puţin mai la vale faţă de locul în care stăm acum de vorbă. Anii cei mai frumoşi i-a petrecut însă aici, între tainele moţilor săi, care încă îi mai cântă pe Iancu şi pe Horea, înconjuraţi de ceţosul vis al munţilor.

E greu totuşi să vorbeşti pe prispa casei părinteşti, când gândul îţi zboară în altă parte.

Şcoala de aici i-a deschis Abecedarul şi Aritmetica, după care a plecat spre studii înalte, desăvârşindu-şi pregătirea în Teologie şi Istorie.

Din 2005 e directorul „Astrei”.

Un mod de gândire

A marşat pe uriaşul potenţial al comunităţilor. Joc şi cântec, arta culinară, dar în special plus-valoarea pe care o pot aduce meseriile specifice şi produsele finite obţinute din roadele pământului.

„Aţi văzut câte fructe sunt la noi? Tone. Pe care nimeni nu le culege. Că nu prea mai are cine”, îmi zice.

Nu numai că văzusem. Dar am şi alunecat de multe ori pe covorul de mere şi de prune, storcite sub paşi noroiţi. Că tot vorbeam de şcoala din sat, uite că acum mai sunt doar 12 copii acolo, dintre cei ai grădiniţei şi claselor primare.

Satele de munte, iar Apusenii poate ceva în plus, au cunoscut de mulţi ani încoace un destin aparte, al depopulării. Tocmai ele, în ciuda frumuseţii cu tot cu văzduhului şi adâncimii basmelor.

Îi povestesc că un tânăr din Mehedinţi îmi spusese odată că peisajul nu e de mâncare. Lipsa de infrastructură. Drumuri şi curent electric, cel puţin. E ca şi cum ai vrea să priveşti cerul cu ochelari de tablă.

„Da, drumurile”, accentuează directorul responsabilitatea primăriilor. „Autorităţile locale trebuie să facă drumuri. Ele sunt esenţa dezvoltării”.

NEWS ALERT! Andreea Balan, a 3-a oara la spital! ACUM e la urgenta! Primele IMAGINI! Ti se RUPE sufletul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI