Vaccinarea nu înseamnă că am scăpat de COVID-19. Avertismentul specialiștilor

VACCIN COVID 19

Încep să sosească clarificari şi informaţii mai precise în ceea ce priveşte administrarea vaccinului Pfizer-BioNTech, care a fost autorizat în mai multe țări din lume.

Vaccinul de la Pfizer-BioNTech este eficient după o lună. Numai că, după cea de a doua doză, cine a testat vaccinul, vorbeşte despre febră, dar experţii spun că e o reacţie normală.

Mike Ryan, expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a explicat că „datele ne spun că protejarea de virus nu ar putea să dureze toată viaţa, vaccinurile nu înseamnă zero Covid-19”.

Experţii spun că nu va fi suficientă doar o doză, iar după 12 zile de la prima doză, se va dezvolta o protecţie parţială. Numai după 3 săptămâni va urma a doua doză, când, teoretic, subiectul ar trebui să fie protejat total. Cel puţin asta ne arată experimentele actuale.

Deci, cine se va supune primei vaccinări va trebui să ţină cont că protecţia nu va fi totală şi cu alte cuvinte riscul de infectare va rămâne în continuare

Apoi, mai este un factor important. Nu este vorba doar de păstrarea la temperaturi mai mici de -70 de grade, ceea ce comportă dotarea cu frigidere ultramoderne. Vaccinul în cauză ar trebui, după cum spun studiile, să aibă o eficacitate de 95%. Subiectul va trebui să fie ţinut sub control şi tocmai pentru aceasta, unele regiuni ale Europei au comunicat că pentru vaccinul Pfizer administrarea va avea loc doar la spital. Unii dintre voluntari, care s-au supus la faza a treia a experimentului, au fost intervievaţi de CNN. Cu toţii  s-au arătat mulţumiţi chiar dacă au lăsat să se înţeleagă că n-a fost chiar ca o plimbare prin parc...

Efectele colaterale ale vaccinului

De exemplu, canadianul de 24 de ani, Yasir Batalavi, a explicat că „injecţia a fost o mică înţepătură în braţ. Odată ieşit din spital, rigiditatea braţului a fost evidentă. Nu putea să ridice braţul mai sus de umăr. Şi era doar la prima înţepătură. După cea de a doua doză, a urmat febra şi oboseala. Experţii au spus că sunt reacţii normale ale sistemului imunitar. Asta ar însemna că totul se desfăşoară normal şi că vaccinul acţionează. Numai că, apare o întebare: cei ce nu au un sistem imunitar perfect, sau suferă de patologii neurodegenerative, la ce pot să se aştepte?

Trebuie să ştim dacă vaccinurile ne protejează doar de boală sau şi de infecţie

Unele ministere ale Sănătăţii au făcut cunoscut faptul că pentru toate vaccinurie alese, va fi prevăzut un sistem de supraveghere sanitară pentru a urmări evoluţia acelora care s-au vaccinat. Un specialist, dr. Gianni Rezza, a explicat că „nu există o evidenţă care să ne spună că cine a fost infectat sau bolnav nu poate fi vaccinat, deci, teoretic, oricine poate face vaccinul. Este doar o chestiune de priorităţi. Dacă va trebui să decidem priorităţile, atunci ar putea fi vaccinat mai întâi cine nu s-a îmbolnăvit, fiindcă se presupune că aceia care s-au infectat au o anumită protecţie”.

Deci toţi sunt vaccinabili, depinde doar de priorităţi. Bătrânii sau tinerii? Primii sunt mai fragili, iar ceillalţi răspândesc mai mult virusul. „În cazul Sars-CoV-2 avem nevoie de mai multe date, trebuie să înţelegem dacă vaccinurile protejează doar de boală sau şi de infecţie”. Teoretic, primii vaccinaţi ar trebui să fie bătrânii. Încă nu se ştie dacă vor fi locuri speciale doar pentru cei ce au fost vaccinaţi şi ce tip de protecţie reuşeşte să dea vaccinul, scrie Il Giornale.