Evenimentul Zilei > International > Despre ţările APROAPE de noi care ar putea deveni ŢINTE pentru ISIS
Despre ţările APROAPE de noi care ar putea deveni ŢINTE  pentru ISIS

Despre ţările APROAPE de noi care ar putea deveni ŢINTE pentru ISIS

Islamul ar putea lovi Serbia, Croaţia, Bosnia Herțegovina, Republica Srpska. Ţări care ar putea deveni ţinte noi pentru Statul Islamic, potrivit lui Milan Mijalkovski, profesor și analist la Universitatea Belgrad.

În urma unei analize a profesorului Milan Mijalkovski, arată faptul că în Bosnia și Herțegovina sunt peste 1.700 de imobile deținute de organizații non-profit care se presupune că sunt legate de grupurile teroriste din Orientul Mijlociu.

"De ani de zile, Bosnia și Herțegovina au refuzat să întocmească o listă a jihadiștilor care locuiesc în țară. Principalele surse de finanțare sunt diferitele fundații și tranzacții imobiliare, iar imigranții din Orientul Mijlociu achiziționează proprietăți imobiliare în principal din Saraievo. Datele oficiale spun că între 30 000 și 50 000 de arabi locuiesc aici. Acele așezări nu sunt controlate de autorități", potrivit Sputnik International.

Profesorul a mai spus că atacurile teroriste împotriva populației sârbe nu pot fi excluse.  "Oricine poate deveni o țintă pentru teroriști, dar Serbia și Republica Srpska riscă să devină obiective prioritare. Teroriștii nu vor renunța la planul lor de a instaura un califat în Balcani".

Afirmaţia cea mai importantă a analistului este că "În loc să îi trimită înapoi de unde au venit, li s-au dat pașapoarte din Bosnia și Herțegovina, erau câteva mii de oameni, li s-a dat permisiunea să se stabilească în țară, aproape de granița cu Republica Srpska și orașul Mostar, în zone dominate de croați".

"Conform unui raport privind integritatea financiară globală, aproximativ 850 de milioane de dolari au fost retrase din Bosnia între 2001 și 2010. Această sumă de bani a fost legată de creșterea activităților organizațiilor necomerciale care se presupune că sunt în legătură cu grupurile extremiste din Orientul Mijlociu", arată sursa menţionată.

Este foarte grav ce se relatează despre modul cum se dezvoltă  organizaţiile musulmane într-o zonă paşnică deocamdată dar, oricând pusă în pericol.
"Acest lucru demonstrează că respectivele organizații se concentrează pe formarea în domeniul luptei și doresc să creeze o structură militară care ar putea constitui o amenințare pentru întreaga regiune. În cazul în care un atac terorist se desfășoară undeva în Balcani, factorul islamic se va intensifica din nou în regiune", a mai spus profesorul Mijalkovski.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.