Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Despre relația cu propriul tată. Cu românul la psiholog
Despre relația cu propriul tată. Cu românul la psiholog

Despre relația cu propriul tată. Cu românul la psiholog

Ce urmări are relația defectuasă cu propriul tată? Puțini știu că relația avută cu tata în copilărie ne poate influența toate relațiile viitoare și chiar și perspectiva prin care privim viața astăzi. Prezentul material nu își propune să îi pună la zid pe tații din lumea întreagă și nici să ne transforme pe fiecare dintre noi întro victimă a propriului tată.

Părinții fiecăruia dintre noi au făcut atât cât au putut, atât cât au știut și cât au primit la rândul lor de la proprii părinți. Înainte de a ne judeca părintele trebuie să ținem cont de accesul la informație din vremea lor, la lipsa modelelor din acest punct de vedere, de condițiile în care au fost nevoiți să facă față problemelor financiare și așa mai departe.

Conștientizarea propriilor probleme pe de o parte, ne ajută să le rezolvăm și, pe de altă parte, să intrăm într-o oarecare armonie cu părintele care nu a putut și nu a știut să ne ofere mai mult. Vindecarea este ca o eliberare și ca o vindecare benefică și pentru generațiile viitoare.

Iată câteva indicii care ne arată că avem probleme nerezovate în reația cu tata:

> Atunci când ni se pare că nu valorăm nimic;

> Când nu avem încredere în propria persoană și în deciziile pe care le luăm;

> Atunci când căutăm confirmări în tot ce facem sau spunem;

> Izbucniri frecvente de mânie;

> Dificultăți în luarea deciziior care se manifestă prin determinarea celor din jur de a lua decizii pentru noi;

> Sentimentul că niciodată nu suntem iubiți sau apreciați la adevărata valoare de cei din jur;

> Neîncredrea în parteneri;

> Când ne simțim intimidate de prezența unor bărbați care își exprimă masculinitatea;

> Sentimentul că nu ai avut o copilărie fericită;

> Dorința de a face lucrurile perfect, de a fi un exemplu în viață pentru cei din jur;

> Amorțirea sentimentelor prin diverse substanțe cum ar fi alcoolul sau drogurile;

> Senzația permanentă de gol interior care nu poate fi umplut;

> Alegerea partenerilor mult mai în vârstă;

> Probleme legate de sexualitate cum ar fi evitarea completă a sexului sau prin căutarea compulsivă a sexului cu diverși parteneri.

Dacă după ce lecturăm lista de mai sus se întâmplă să ne regăsim sau chiar realizăm că ne cramponăm frecvent în viață de zi cu zi de aceste probleme, înseamnă că ne confruntăm cu răni cauzate de relația pe care am avut-o sau o avem cu figura paternă.

Aceste răni, nevindecate pe termen lung, ajung să ne afecteze sănătatea, fericirea, cariera, sexualitatea și relațiile pe care le construim cu cei din jur. Din fericire, aceste răni se pot vindeca, iar conștientizarea lor este primul pas spre vindecare.

Impactul „rănilor cauzate de tata” asupra femeilor și al bărbaților este similar și important este să intervină procesul de vindecare pe de o parte, pentru a deveni noi înșine cea mai bună variantă a noastră, și pe de altă parte pentru a nu perpetua aceste răni cu urmașii noștri.