Deși Congresul le interzice, forțele aeriene americane se bat pe dronele chinezilor

Deși Congresul le interzice, forțele aeriene americane se bat pe dronele chinezilor Sursa foto: Arhiva EVZ

Legea bipartizană American Security Drone Act, sprijinită de senatori americani din ambele partide, impune interdicția de a achiziționa drone fabricate de țări considerate „amenințări la adresa securității naționale”.

Cu toate astea, dronele chinezilor sunt la mare căutare în răndul armatei SUA, scrie NationalInterest. Practic, proiectul de lege a propus interzicerea achiziționării de către orice agenție federală a oricărui sistem de drone străine, comerciale, de pe piață sau a sistemului de aeronave fără pilot (UAS) fabricat sau asamblat în țări identificate ca amenințări la adresa securității naționale.

În plus, este dat un termen pentru a pune capăt utilizării acestor drone. De asemenea, se interzice utilizarea fondurilor federale pentru astfel de achiziții.

"Există națiuni precum China care își consolidează în mod activ armatele pentru a concura cu America", a explicat senatorul republican Rick Scott. "China ne fură tehnologia și proprietatea intelectuală, dar guvernul SUA continuă să cumpere tehnologie critică, cum ar fi dronele, cu dolari americani, de la companii chineze susținute de guvernul comunist.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am închis ochii mult prea mult timp și am permis ca tehnologia lor să ajungă în cele mai critice operațiuni ale guvernului SUA. Acest lucru trebuie să se oprească. Legea americană privind securitatea dronelor ne protejează informațiile și securitatea națională”, a argumentat senatorul.

Dar, subliniază NI, armata SUA nu ar fi respectat cerințele legiuitorilor. Wall Street Journal a dezvăluit recent că Forțele Aeriene ale SUA au cumpărat zeci de drone fabricate în China, fiind folosite pentru testare și antrenament. Comandamentul de operațiuni speciale al forțelor aeriene ar fi cumpărat în septembrie 57 de drone Mavic 2 de la Da-Jiang Innovations (DJI). Firma chineză, cu sediul în Shenzhen, este cel mai mare producător mondial de sisteme aeriene fără pilot (UAS). Deși e identificată o amenințare la adresa securității naționale, compania a furnizat drone și alte platforme UAS pentru peste 900 de agenții locale și de stat de aplicare a legii și servicii de urgență.

Întrebarea firească este de ce forțele aeriene au achiziționat aceste drone. Criticii au sugerat că drona ar putea fi utilizată de chinezi pentru a colecta informații despre armata SUA. Sau ar putea fi folosită ca parte a eforturilor de spionaj și de colectare a datelor, care ar putea fi trimise înapoi la Beijing.

Forțele Aeriene susțin însă că dronele ar fi folosite pentru a instrui oamenii cum să contracareze dronele, și chiar să le învingă. Așadar, concluzionează NI, în timp ce senatorii văd un risc de securitate în cumpărarea dronelor Mavic 2, armata vede potențialul antrenamentelor cu echipamente construite de inamici redutabili.