Stenograme. Desființarea Secției Speciale a înfierbântat spiritele în Comisia Juridică

Stenograme. Desființarea Secției Speciale a înfierbântat spiritele în Comisia Juridică

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat raport de respingere pe proiectul de lege al USR privind desființarea Secției de investigare a infracțiunilor în justiție (SIIJ). Propunerea a fost adoptată cu 12 voturi pentru și 10 împotrivă iar legea urmează să ajungă în plen. Dezbaterile din comisie au fost extrem de contondente, ambele părți, Puterea și Opoziția, susținându-și punctul de vedere.

Stelian Ion (USR) a apreciat că proiectul este în consens cu recomandările europene și a argumentat că Secția a renunțat la exercitarea unor căi de atac în anumite procese, în favoarea unor nume grele precum Viorel Hrebenciuc sau Sebastian Ghiță:

„A menţine această structură în viaţă este o mare greşeală. (...) Ce a făcut Secţia de investigare a magistraţilor? Ei sunt stat în stat. Dacă unii dintre aceşti procurori săvârşesc o infracţiune, doar colegii de birou pot să decidă dacă începe urmărirea penală. (...) Această secţie este o pacoste, trebuie desfiinţată. Înainte nu exista o presiune, acum există o presiune pe judecători, pe magistraţi“.

Florin Iordache (PSD) a opinat că SIIJ trebuie menținută pentru a nu se mai ajunge în situația în care dosarele unor magistrați, ținute la sertar, sunt folosite ca formă de presiune pentru a influența actul de justiție.

„Vreţi să ne întoarcem la presiunea DNA pe sistemul de justiţie? În cazul acestei secţii, CSM este cel care face selecţia procurorilor. Aştept noul guvern şi sper ca noul ministru al Justiţiei va avea mai multă înţelepciune să susţină secţia. Din păcate, ministrul care face parte din PSD nu a susţinut această secţie, este regretabil“, a afirmat Iordache.

Liberalii nu au dubii: secția va fi desființată

Deputatul Ioan Cupşa, al cărui nume este vehiculat ca posibil ministru al Justiţiei, a anunțat că viitorul Guvern PNL va face demersurile pentru desfiinţarea SIIJ. „În situaţia de astăzi, secţia trebuie să aibă procurori care să se priceapă la toate, la infracţiuni de corupţie, economice. Evident că nu poate. Induceţi ideea că fenomenul infracţionalităţii în rândurile magistraţilor este de amploare, ceea ce este fals. Nu aveţi nici un argument. Avem argumente solide privind desfiinţarea acestei secţii. Noul ministru al PNL cu certitudine va susţine acest demers de desfiinţarea acestei Secţii speciale de investigarea magistraţilor“, a replicat Ioan Cupşa.

Proiectul USR nu este singura inițiativă legislativă pe tema desființării SIIJ, liberalii având un proiect similar depus la Senat. Documentul a fost transmis de Biroul Permanent al Senatului Comisiei Juridice care trebuie să adopte un raport de adoptare sau respingere până pe 5 noiembrie. Decizia deputaților vine în contextul în care noul Raport MCV este extrem de dur la adresa României. Comisia regretă că nu au fost respectate recomandările din precedentul raport și anunță că va continua mecanismul de cooperare și verificare.