Desert ușor pentru post. Prăjitură cu gem de prune și ciocolată

Prăjitură. Sursa foto: Freepik

România. Prăjitura cu gem de prune și ciocolată este o rețetă ideală pentru perioada de post, având un gust care amintește de vremea copilăriei. Rețeta este ușor de realizat, cu pași de preparare extrem de simpli.

Pentru a pregăti această rețetă, este recomandat să folosiți o tavă cu dimensiuni de maximum 35x25 cm. Utilizarea unei tăvi mai mari ar putea face ca prăjitura să fie prea subțire.

Rețetă de post. Prăjitură cu gem de prune și ciocolată

Ingrediente

  • 250 ml apă minerală
  • 150 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • 200 g gem de prune
  • o linguriță cu vârf bicarbonat de sodiu
  • trei linguri zeamă de lămâie
  • o linguriță esență vanilie
  • 320-330 g făină 000
  • 70 g ciocolată amăruie vegană, tocată mărunt sau Chocolate chips/drops
  • Opțional puteți folosit și 100-120 g nucă măcinată.

Gem de prune. Sursa foto: Rita und mit/ Pixabay

Mod de preparare

  1. Se amestecă apa minerală cu gemul. Se adaugă apoi zahărul, uleiul, zeama de lămâie și esența de vanilie, amestecându-se bine până se omogenizează.
  2. Într-un bol separat, se combină făina cu bicarbonatul de sodiu.
  3. Amestecul de făină și bicarbonat se adaugă peste ingredientele lichide și se amestecă cu un tel până se obține un aluat uniform.
  4. Dacă considerați că aluatul este prea lichid, se mai poate adăuga 20-30 g de făină.
  5. Se adaugă ciocolata în aluat și se încorporează bine.

Ingrediente. Sursa foto: Emilia/ Pixabay

  1. Aluatul se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se nivelează. Se presară nuca măcinată deasupra și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.
  2. Prăjitura se păstrează la temperatura camerei, într-un vas închis, timp de maximum 3 zile, pentru a preveni uscarea, potrivit bakingadventure.net.
  3. Consistența aluatului poate varia în funcție de textura gemului utilizat, așa că se recomandă folosirea gemului în locul magiunului.

Postul Adormirii Maicii Domnului începe, de regulă, pe 1 august și se desfășoară pe o perioadă de două săptămâni, până pe 15 august.