Au fost găsite fosilele unui „dragon” în Japonia

Un mozasaurus înoată în mările de mică adâncime. Această creatură a fost o reptilă acvatică care a trăit în ocean în perioada Cretacicului. Reconstituire 3D. Sursa Foto -Dreamstime

Rămășițele aproape complete ale unui mosasaur necunoscut până acum, care a dominat Oceanul Pacific antic, au fost scoase la iveală în Japonia.

Creatura de mărimea unui rechin alb este diferită de orice alt animal acvatic, viu sau extinct.

Dragonul albastru din Japonia

Oamenii de știință din Japonia au descoperit rămășițele aproape complete ale unei fiare marine antice, de mărimea unui rechin alb, care probabil a terorizat oceanele antice în care trăia.

Prădătorul preistoric, pe care cercetătorii l-au numit „dragon albastru”, are un corp neobișnuit, care îl diferențiază de rudele sale dispărute și este diferit de orice creatură vie.Fosilele excepționale, care au aproximativ 72 de milioane de ani, au fost descoperite de-a lungul râului Aridagawa, în prefectura Wakayama, pe insula Honshu.

Ele aparțin unei specii de mosasauri necunoscute până acum - un grup de reptile acvatice care respiră aer și care au fost prădători marini de vârf în perioada Cretacică (145 milioane - 66 milioane de ani în urmă). Rămășițele sale uimitoare sunt cele mai complete fosile de mosasauri descoperite vreodată în Japonia și în Pacificul de nord-vest, au scris cercetătorii într-o declarație.

Ce era mososaurul?

Fosilele unui mososaur- Natural History Museum of Maastricht. Sursa Foto- Wikipedia Commons/Ghedoghedo

Într-un nou studiu publicat pe 11 decembrie în Journal of Systematic Palaeontology, cercetătorii au numit noul mosasaur Megapterygius wakayamaensis. Noul gen Megapterygius se traduce prin „cu aripi mari” după aripioarele posterioare neobișnuit de mari ale creaturii, iar numele speciei wakayamaensis recunoaște prefectura unde a fost găsită.

Echipa a poreclit creatura Wakayama Soryu - un soryu este un dragon acvatic de culoare albastră din mitologia japoneză. Mosasaurii au corpuri similare și există foarte puțină variație între specii. Dar  akayamaensis este o excepție, care i-a surprins pe oamenii de știință.

„Credeam că îi cunosc pe mosasauri destul de bine până acum”, a spus autorul principal al studiului, Takuya Konishi, un paleontolog de vertebrate de la Universitatea din Cincinnati, în declarație. Dar „imediat,  am știut că era ceva ce nu mai văzusem niciodată”.

Dragonul albastru era la fel de fioros ca un T-Rex

Ca și alți mosasauri, Megapterygius wakayamaensis avea un trunchi asemănător cu cel al delfinilor, cu patru aripioare, un bot în formă de aligator și o coadă lungă. Dar avea și  aripi posterioare mai lungi, ca la un rechin sau un delfin, care nu se vede la nicio altă specie de mosasaur.

Cercetătorii bănuiesc că, în loc să folosească aripioarele posterioare pentru a se roti, căci wakayamaensis le înclina în sus sau în jos pentru a se scufunda rapid sau a se ridica prin coloana de apă, ceea ce ar fi putut să îi ajute să devină vânători iscusiți.

Mosasaurii au apărut acum aproximativ 100 de milioane de ani și au dispărut acum aproximativ 66 de milioane de ani, împreună cu dinozaurii, după ce un asteroid masiv a lovit Pământul. Potrivit LiveScience, mososaurii erau echivalentul acvatic al lui T-Rex în vârful lanțului trofic.