Din filme, în realitatea de zi cu zi. Care sunt cele mai importante descoperiri ale ultimului deceniu

Din filme, în realitatea de zi cu zi. Care sunt cele mai importante descoperiri ale ultimului deceniu Sursa foto: Dreamstime

Inteligența artificială, realitatea virtuală, editarea genetică a copiilor sunt doar câteva descoperi marcante. Toate aceste lucruri au devenit parte din realitate, deși am aflat de ele din filmele SF.

Inteligența artificială este una dintre descoperiri și devine din ce în ce mai folosită pe măsură ce timpul trece. Capacitatea unei mașini de a imita funcții umane, respectiv inteligența artificială își găsește întrebuințarea în foarte multe domenii. Realitatea virtuală, este un alt concept despre care până acum ceva vreme auzisem doar în filme. Acum este folosită nu doar în jocuri pe calcutor.

Devine o obișnuință pentru anumiți oameni. Pe de altă parte au fost sparte și multe bariere la capitolul inginerie genetică. În 2012 a fost accesat sistemul de editare AND CRISPR. De atunci el a fost folosit intens.

Iar în cele din urmă un medic chinez a fost cel care a creat și primii copii editați genetic, în 2018. El a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru fapta sa, Pe de altă parte ingineria genetică a permis salvarea unei fetițe bolnave de leucemie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Descoperiri genetice importante

În 2015 o fetiță de un an a primit un tratament diferit de ceea ce făcuse până atunci. Doctorii de la Spitalul Great Ormond Street din Londra i-au dat copilului celule imunitare. Acestea au fost modificate genetic, pentru a distruge celulele care cauzau leucemia. În cele din urmă, tentativa a fost o reușită. De alfel în ultimul deceniu s-a reușit și dezvoltarea unui computer cuantic.

Cei care au obținut această supremație sunt cei de la Google, în 2019. Aceștia au anunțat că au dezvoltat primul computer cuantic, o mașină capabilă de calcule pe care nu le poate face niciun supercomputer de pe Pământ. În ultimii 13 ani s-a înregistrat și o premieră importantă în medicină.

Pe lângă vaccinurile pentru diferite boli, printre care și Ebola a fost realizat și primul transplant de față. Beneficiarul a fost un fermier spaniel care se împușcase din greșeală în față. Pentru reconstrucție a fost folosită fața unei persoane în moarte clinică.