Descoperirea momentului. Oamenii de știință au aflat ce a apărut imediat după Big Bang

Descoperirea momentului. Oamenii de știință au aflat ce a apărut imediat după Big Bang

Spargând particule de plumb la viteza luminii, oamenii de știință au recreat prima materie care a apărut după Big Bang.

După Big Bang, Universul a fost considerat a fi o „supă” de energie înainte ca acesta să se extindă rapid într-o perioadă cunoscută sub numele de inflație, care a permis acestuia să se răcească suficient pentru a se forma materia. Iar oamenii de știință au recreat prima materie care a apărut după Big Bang. De pe urma exploziei violente care a creat Universul, un tip primordial de materie și-a făcut apariția.

Materia este cunoscută drept plasma quark-gluon (PQG) sau Supa Quark

Din explozie a ieșit un tip primordial de materie cunoscută sub numele de plasmă quark-gluon sau QGP. A durat doar o fracțiune de secundă, însă, pentru prima oară, cercetătorii au reușit să analizeze caracteristicile similare unui lichid ale plasmei, descoperind că aceasta are mai puțină rezistență la flux decât orice altă substanță cunoscută. Totodată, oamenii de știință au stability cum a evoluat în primele momente ale Universului timpuriu.

„Acest studiu ne arată evoluția PQG și ar putea sugera în cele din urmă modul în care Universul timpuriu a evoluat în prima microsecundă după Big Bang”, a explicat profesorul You Zhou.

După Big Bang, Universul ar fi fost o „supă de energie”

După Big Bang, Universul ar fi fost o „supă de energie”. Primele entități care ar fi apărut ar fi fost quarkurile, particule fundamentale, și gluonii, care poartă forța uriașă ce leagă quarkurile. Pe măsură ce Universul s-a răcit, aceste particule au format particule subatomice numite hadroni, unele dintre acestea fiind cunoscute drept protoni și neutroni.

Cercetătorii au creat această „supă” sau  „tocană” la cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC) aflat în apropiere de Geneva, Elveția. Prin producerea de coliziuni între nuclee atomice, oamenii de știință au reușit să creeze o mică minge de foc care efectiv topește particulele până la forma lor primordială timp de o fracțiune de secundă.

Acest experiment arată pentru prima dată în detaliu caracteristicile naturii sale lichide

Având în vedere că plasma a rezistat doar 10 până la minus 23 secunde, oamenii de știință au folosit noi simulări computerizate alături de datele obținute cu ajutorul unui instrument numit ALICE (A Large Ion Collider Experiment) din accelerator pentru a înțelege proprietățile materiei și cum s-ar fi schimbat de la formare și până atunci când a fost condensată în hadroni. Cercetătorii au descoperit că PQG a fost un lichid perfect, ceea ce înseamnă că nu avea aproape deloc vâscozitate și rezistență la flux, schimbându-și forma în timp într-un mod nemaivăzut până acum la alte forme de materie.

„Acest studiu ne arată evoluția QGP și, în cele din urmă ar putea sugera cum a evoluat universul timpuriu în prima microsecundă după Big Bang” a spus autorul You Zhou, profesor asociat la Institutul Niels Bohr, Universitate din Copenhaga din Danemarca, citat de Live Science.

Ne puteți urmări și pe Google News