Descoperirea din Turcia care ar putea confirma legenda biblică a Arcei lui Noe
- Teodora Vitan
- 12 martie 2025, 21:36

Legenda Arcei lui Noe, care a supraviețuit Potopului biblic, a fascinat omenirea de secole, iar acum o echipă internațională de cercetători susține că a descoperit locația navei celebre.
O descoperire misterioasă în Turcia
Conform noilor dovezi, o formațiune geologică aflată la doar 30 de kilometri de Muntele Ararat ar putea reprezenta rămășițele Arcei lui Noe, scufundate acum 5.000 de ani, în perioada în care se presupune că a avut loc Potopul biblic. Formațiunea Durupinar, care măsoară 163 de metri lungime, a fost un subiect al speculațiilor timp de decenii.
Recent, cercetători de la universități din Turcia și Statele Unite au prelevat și analizat 30 de mostre din zonă, iar rezultatele au fost remarcabile: urme de materiale asemănătoare argilei, depozite marine și fosile ale unor organisme marine.
„Aceste descoperiri indică faptul că zona a fost acoperită de ape între 3.500 și 5.000 de ani în urmă, ceea ce corespunde perioadei în care s-ar fi produs Potopul biblic”, explică profesorul Faruk Kaya.

Sit Arheologic-Turcia. Sursa foto: Dreamstime.com
Formațiunea Durupinar, o coincidență sau rămășițele unei nave antice?
Formațiunea Durupinar are o lungime surprinzător de apropiată de dimensiunile Arcei lui Noe descrise în Biblie. Conform textelor sacre, Arca ar fi măsurat 300 de coți în lungime, 50 de coți în lățime și 30 de coți în înălțime. Dacă aceste măsuri sunt convertite folosind cotul egiptean (52,4 cm), Arca ar fi avut aproximativ 157 de metri, o dimensiune extrem de apropiată de cei 163 de metri ai formațiunii Durupinar.
Mai mult, locația sa se aliniază cu descrierea biblică, care menționează că Arca s-a oprit pe „Munții Ararat”. Profesorul Kaya susține că, „Dacă această structură a fost o navă, avem în față una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din istorie.”
Descoperire revoluționară sau mit perpetuat?
Deși descoperirea este fascinantă, nu toți cercetătorii sunt de acord cu această teorie. Mulți geologi consideră că formațiunea Durupinar este un fenomen natural, rezultatul eroziunii și alunecărilor de teren. Profesorul Lorence Collins de la California State University Northridge a demonstrat, într-un studiu din 2016, că structura nu este o navă fosilizată, iar procesul de fosilizare al lemnului în doar 5.000 de ani este extrem de improbabil.
În ciuda acestor opinii, echipa „Mount Ararat and Noah’s Ark Research” continuă să susțină ipoteza, afirmând că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma sau infirma teoria lor. În prezent, cercetătorii încearcă să strângă fonduri pentru a construi un centru de cercetare în apropierea site-ului pentru a continua cercetările.
Descoperirea formațiunii Durupinar în 1948 a stârnit deja numeroase teorii, iar acest ultim studiu adaugă noi dovezi care ar putea schimba istoria. Totuși, până când răspunsul final va fi clar, rămâne de văzut dacă această descoperire va rescrie istoria sau va rămâne doar un alt mit, relatează Daily Mail.