Descoperirea care va revoluționa tratamentul cancerului. Misterele moleculei ARN

Tratament cancer Sursa foto: Arhiva EVZ

Tratamentul pentru cancer s-ar putea găsi în moleculele de acid ribonucleic (ARN), care se întâlnește în fiecare celulă a organismului.

Cercetătorii sunt de părere că pentru a trata și vindeca aproape orice boală – inclusiv cancer - trebuie cunoscută biologia celulară. Aceasta deoarece celulele sunt elementele de bază ale tuturor viețuitoarelor. De-a lungul vremii, oamenii de știință au reușit să descifreze fiecare componentă dintr-o celulă și rolul pe care îl joacă într-un organism. Există însă câteva lucruri care sunt mai puțin cunoscute, precum funcțiile unor molecule ARN într-o celulă. Identificarea unui răspuns la întrebările pe această temă ar putea fi esențiale în dezvoltarea unor tratamente împotriva cancerului, se arată într-un articol publicat de The National Interest.

Conform materialului, există trei tipuri de molecule care transportă informații într-o celulă și fiecare dintre acestea are propria funcție, deosebit de importantă. În primul rând este ADN-ul, care conține informații genetice, iar al doilea este ARN, o copie temporară a unei anumite instrucțiuni care este derivată din ADN. Cel de-al treilea tip de moleculă studiat sunt proteinele produse datorită informațiilor furnizate de ARN. Aceste proteine ​​sunt motoare ale celulelor, care îndeplinesc funcții specifice, precum producerea de energie sau ajutarea la mișcare.

În conformitate cu acest model, ARN-ul a fost mult timp văzut drept un intermediar între ADN și proteine. Cercetătorii au început să descopere că ARN-ul este mult mai mult decât un intermediar. De fapt, această moleculă trecută cu vederea poate deține secretul dezvoltării celulelor canceroase și, implicit, tratamentul împotriva acestei boli.

Un grup de cercetare a descoperit, conform sursei citate, un nou tip de ARN care conduce evoluția cancerului fără a produce proteine. Această descoperire ar putea deschide calea către un mod cu totul nou de abordare a celulelor canceroase.

Misterul ARN-ului

Doar aproximativ 1% din ADN este copiat în ARN-ul care produce proteine. Alte molecule de tip ARN ajută la producerea proteinelor. Restul (cunoscut sub numele de ARN-uri necodificatoare) s-a presupus că nu îndeplinesc nicio funcție în corpul uman.

Studii recente arată că aceste tipuri de ARN, considerate inutile, joacă un rol foarte specific. Acestea reglează funcțiile multor gene, controlând aspecte cheie ale vieții celulelor precum capacitatea lor de a se deplasa.

Cel mai întâlnit tip de ARN necodificator este ARN-ul necodificator lung (lncARN). Acestea sunt molecule care interacționează cu multe alte molecule diferite dintr-o celulă și îndeplinesc mai multe funcții între celule.

De exemplu, o parte din lncARN-uri „apucă” diferite proteine ​​și le pune la lucru într-un spațiu celular specific în același segment de genă. Această funcție este esențială pentru controlul unor gene în timpul dezvoltării.

IncARN și cancerul

Cercetătorii încep să înțeleagă care sunt funcțiile pe care le joacă lncRNA-urilor în progresia cancerului. O parte dintre acestea facilitează multiplicarea celulelor canceroase, interacționează cu celulele din apropiere și distruge sistemul imunitar al organismului. Spre deosebire de proteine, care sunt prezente în diferite tipuri de celule, fiecare ARNcn este prezent într-un anumit tip de celule și poate fi detectat în fluidele corpului, cum ar fi sângele. Aceste caracteristici le fac instrumente de diagnostic și terapie foarte atractive.

Un ARNcn a fost descoperit în cea mai agresivă formă de cancer de prostate, iar pentru descoperirea sa, au fost analizate profilurile de ARN de la sute de pacienți cu cancer de prostată. Astfel, s-a ajuns la concluzia că cele mai agresive forme ale acestei boli sunt asociate cu acest ARNcn.

Un nou medicament dă rezultate și speranțe cercetătorilor

Acest ARNcn are două funcții separate, una în nucleu („nucleul” celulelor, care conține ADN) și una în citoplasmă (partea externă a unei celule). În nucleul celulei, lncRNA se leagă de o proteină și o direcționează către o anumită întindere de ADN, unde poate activa o genă. Acest mecanism îmbunătățește abilitatea celulelor canceroase de prostată de a se răspândi în alte țesuturi. ARNc se leagă de un alt ARN și ajută la înmulțirea celulelor canceroase.

În baza acestor descoperiri a fost produs un nou tip de medicament care a reușit să oprească răspândirea cancerului.

IncRNA-urile erau practic necunoscute în urmă cu câteva decenii, au căpătat o importanță deosebită, un instrument vital care contribuie la înțelegerea biologiei cancerului.