Descoperirea care schimbă tot ce se știa despre evoluția oamenilor. Locul în care Homo sapiens și neanderthalienii s-au intersectat

Descoperirea care schimbă tot ce se știa despre evoluția oamenilor. Locul în care Homo sapiens și neanderthalienii s-au intersectat

O nouă descoperire aerheologică sugerează că oamenii de Neanderthal și oamenii moderni s-au încrucișat în Munții Zagros, aflați în  acum Iran, înainte de marea separare ce s-a petrecut acum 80.000 de ani.

Dovezile genetice arată că oamenii moderni și oamenii de Neanderthal s-au încrucișat în mod clar, însă locul și momentul exact au rămas neclare pentru oamenii de știință. Acum, un nou studiu indică locul unde a avut loc un val de astfel de întâlniri: Munții Zagros de pe teritoriul Iranului.

„Geografia platoului iranian a reprezentat o răscruce a migrațiilor umane”, a declarat, Saman Guran, arheolog în cadrul Institutului de Arheologie Preistorică de la Universitatea din Köln, Germania, pentru livescience.com.

O nouă descoperire despre neanderthalieni și Homo sapiens

Această regiune a fost o zonă de legătură în care ecosistemele mai calde, mai ospitaliere pentru oamenii moderni timpurii, au făcut tranziția către climatele mai reci care, erau potrivite pentru oamenii de Neanderthal, a adăugat omul de știință.

Neanderthalienii au apărut în urmă cu aproximativ 400.000 de ani și au trăit în Europa și Asia, în timp ce strămoșii oamenilor moderni au evoluat în Africa în urmă cu aproximativ 300.000 de ani și s-au răspândit în întreaga lume. Dovezile genetice sugerează că neanderthalienii și Homo sapiens s-au întâlnit de mai multe ori - probabil în urmă cu aproximativ 250.000-200.000 de ani. Apoi între 120.000 și 100.000 de ani și, în final, în urmă cu aproximativ 50.000 de ani - înainte ca neanderthalienii să dispară ca populație de sine stătătoare.

Homo sapiens neanderthalensis

Om de Neanderthal; sursa foto: Wikipedia

Având în vedere localizarea siturilor arheologice cu artefacte Neanderthal sau H. sapiens timpuriu, locul cel mai probabil în care aceste grupuri s-au întâlnit a fost undeva în Orientul Mijlociu. Însă, există o lipsă de rămășițe antice umane și de Neanderthal din această zonă, ceea ce înseamnă că în prezent nu este posibil să se identifice încrucișarea prin cranii sau ADN „hibride”.

Cum au lucrat cercetătorii

Pentru a suplini această lipsă de informații, echipa de cercetare a creat un model arheologic combinat cu date geografice care localizează siturile arheologice ale omului și ale omului de Neanderthal pentru a reconstrui locurile cele mai probabile în care oamenii de Neanderthal și oamenii moderni s-au suprapus în timpul celui de-al doilea val de încrucișare.

Ei au descoperit că oamenii moderni și oamenii de Neanderthal s-au întâlnit - și, posibil, s-au încrucișat - în Munții Zagros, în urmă cu 120.000 - 80.000 de ani. Echipa și-a publicat concluziile pe 3 septembrie în revista Scientific Reports.

Munții Zagros se întind pe o lungime de 1.600 de kilometri și sunt localizați în cea mai mare parte în Iran. Ei fac parte din platoul persan, despre care s-a descoperit recent că a fost un „centru” pentru Homo sapiens în urmă cu aproximativ 70.000 de ani. Dar această zonă a avut, de asemenea, mai multe ecosisteme care ar fi putut susține ambele grupuri, a constatat studiul.

 

 

 

Revista presei