Descoperire uriașă. Cercetătorii au găsit cele mai vechi stele din sistemul solar

Cercetătorii au descoperit două stele care au o vechime de 10 miliarde de ani. Una dintre ele este un adevărat mister și nu seamănă cu nicio altă stea din sistemul solar.

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick au descoperit două stele pitice, care au putea fi cele mai vechi din galaxia noastră. Stelele precum Soarele îşi consumă, în cele din urmă, cea mai mare parte a combustibilului termonuclear, la început umflându-se într-o stea gigantică roşie mare, iar apoi micşorându-se şi transformându-se într-o stea pitică albă mai mică. Cercetătorii de la Universitatea din Warwick au descoperit două stele pitice albe aflate la aproximativ 90 de ani lumină de Pământ.

Cu mult înaintea Pământului

Steaua pitică albă (WDJ2147-4035) uşor roşiatică, are o vechime de aproximativ 10.7 miliarde de ani, în timp ce o a doua stea de culoare albăstruie, (WDJ1922+0233) este doar puţin mai tânără, potrivit unui articol publicat sâmbătă în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

„Descoperim cele mai vechi rămăşiţe stelare din Calea Lactee care sunt poluate de planete care au fost cândva asemănătoare cu Pământul. Este uimitor să ne gândim că acest lucru s-a întâmplat acum zece miliarde de ani şi că acele planete au murit cu mult înainte ca Pământul să se fi format“, a declarat Abbigail Elms, autorul principal al studiului.

Stea extrem de rară

Cercetătorii au identificat pentru prima dată cele două stele cu ajutorul observatorului spaţial Gaia al Agenţiei Spaţiale Europene. Steaua roşiatică a prezentat semne că este poluată cu sodiu, litiu, potasiu şi, posibil, cu carbon, din rămăşiţele planetelor din jurul ei. „Steaua roşie WDJ2147-4035 este un mister, deoarece resturile planetare sunt foarte bogate în litiu şi potasiu şi nu seamănă cu nimic cunoscut în sistemul nostru solar.

Aceasta este o pitică albă foarte interesantă, deoarece temperatura de suprafaţă foarte rece, metalele care o poluează, vârsta sa înaintată şi faptul că este magnetică o fac extrem de rară ", a mai pus Abbigail Elms.

Steaua albăstruie pare să fie poluată de materiale mult mai asemănătoare cu scoarţa terestră în compoziţia lor. „Aceste stele poluate cu metale arată că Pământul nu este unic și există şi alte sisteme cu corpuri planetare asemănătoare", a mai spus autoarea studiului, potrivit Mediafax.