Africa. Situată între Africa și Asia, mărginită la Nord de Canalul Suez și la Sud de Oceanul Indian, Marea Roșie se diferențiază prin temperatura ridicată a apei și gradul mare de salinitate. Totodată, este vizitată anual de milioane de turiști.
Ce ascund bazinele morții din Marea Roșie
Ce nu știe însă multă lume ține de faptul că în Marea Roșie se găsesc ceea ce oamenii de știință au numit „bazinele morții. Separat de aspectele menționate, celebra mare este renumită și pentru resursele minerale de pe fundul apei. Denumirea propriu-zisă provine de la o specie de alge care schimbă culoarea din albastru-verzui într-o nuanță roșiatică.
Biologii au descoperit că la adâncimi mai mari, lucrurile se schimbă total. Adică, în renumitele bazine ale morții din Marea Roșie, viața nu poate fi posibilă, din cauza lipsei de oxigen. Vietățile care se aventurează în aceste mini-fose mor aproape instant.
Concluzii elcovente
De menționat este faptul că cercetarea acestor bazine ale morții i-au condus pe oamenii de știință la câteva concluzii elocvente. Și anume: cum a apărut viața pe Pământ și cum pot fi dezvoltate forme de viață în Planetele unde oxigenul lipsește cu desăvârșire.
„Înțelegerea noastră actuală este că viața a luat naștere pe Pământ în adâncul mării, aproape sigur în condiții fără oxigen. Prin urmare, studierea acestei comunității permite o privire mai amplă asupra tipului de condiții în care viața a apărut pentru prima dată pe planeta noastră și ar putea ghida către o căutarea e unei alte ”lumi sub apă” din sistemul nostru solar și dincolo de acesta”, a declarat Sam Purkis, profesor și președinte al Departamentului de geoștiințe marine de la Universitatea din Miami.
De ce sunt importante bazinele morții din Marea Roșie
Biologii și oamenii de știință deopotrivă susțin că descoperirea duce cercetarea la mare adâncime la un alt nivel. Speciile de suprafață precum creveții sau moluștele nu pot supraviețui în așa zisele bazine ale morții, fapt ce duce la o nouă ipoteză. Marea Roșie este populată cu organisme care s-au putut adapta în lipsa oxigenului.
Potrivit ultimelor cercetări, în Marea Roșie se găsesc cele mai multe bazine de saramură. Acestea apar în urma dizolvării mineralelor depuse în timpul Miocenului, în urmă cu 23-5,3 milioane de ani. Perioadă în care nivelul mării a fost mult mai scăzut decât în vremurile actuale, potrivit portalului de specialitate Science Alert.