Misterul ”pietrelor albastre” de la Stonehenge este tot mai aproape să fie elucidat !
- Radu Balaj
- 13 februarie 2021, 07:18
Cercetările arheologice moderne și tot mai complexe confirmă ipoteze interesante lansate în urmă cu mai multe decenii. Originile monumentului preistoric de la Stonehenge au fost retrasate după descoperirea rămășițelor unui străvechi monument circular din piatră în Țara Galilor.
O echipă de arheologi crede că a descoperit originile Stonehenge
O echipă de arheologi crede că a descoperit originile monumentului preistoric Stonehenge după ce au găsit rămășițele unui străvechi monument circular din piatră din Țara Galilor, care ar fi fost demontat și reconstruit, sute de ani mai târziu, în Anglia, relatează BBC și Reuters .
Monumentul preistoric de la Stonehenge este foarte renumit în întreaga lume. Misterioasele monolite de la Stonehenge, repere din Marea Britanie, atrag milioane de turiști din toată lumea, dar și oameni care caută legături spirituale cu trecutul. Stonehenge a fost construit în mileniul IV î.e.n., secolul precis fiind încă subiectul unor dispute științifice.
Deși rolul lor cultural, religios și istoric este încă dezbătut, analizat și insuficient cunoscut, arheologii susțin că sunt tot mai aproape să descopere originea lor.
Ipoteza originii pietrelor în Țara Galilor este mai veche
Ipoteza, confirmată acum, a fost parțial lansată încă din 2015 de către o echipă de arheologi. Aceasta susținea că o parte dintre pietrele monumentului provin dintr-o carieră din partea de Vest a Țării Galilor. Adică la mai mult de 250 de kilometri distanță de locația lor actuală.
În lumina noillor cercetări și concluzii, cercetătorii de la Univesity College London susțin că unele pietre au format inițial un monument și mai vechi decât Stonehenge. Monumentul ar fi existat mai la vest în Țara Galilor. Cercetătorii au găsit legături semnificative între cele două monumente.
Cel puțin una dintre pietrele albastre de la Stonhenge se potrivește în una din găurile cercului galez
Arheologii sunt convinși că cercul galez ar fi avut un diametru de 110 metri, adică același diametru pe care îl are și șanțul care înconjoară Stonehenge. Ambele sunt aliniate în direcția de unde răsare Soarele în timpul solstițiului de vară.
Echipa de cercetători este convinsă că cel puțin una dintre pietrele albastre de la Stonehenge se potrivește în una dintre găurile găsite la cercul galez.
În ceea ce privește metoda prin care cele 17 pietre au ajuns la locul actual, Parker Pearson, profesor de arheologie la University College London, care a condus ancheta sugerează că ele ar fi fost mutate pe măsură ce oamenii care locuiau în Țara Galilor migrau, luându-și monumentele cu ei și reconstruindu-le la Stonehenge.
”Pietrele - identitățile lor culturale”, a spus Parker Pearson
„E ca şi cum ar fi dispărut pur şi simplu. Poate că cei mai mulţi dintre oameni au migrat, luând cu ei pietrele - identităţile lor ancestrale”, a declarat Parker Pearson pentru BBC.