Teoria larg acceptată în rândul oamenilor de știință că, în urmă cu milioane de ani, pe Planeta Roşie au existat lacuri, râuri şi poate chiar un vast ocean pare să fie confirmată de roverul Perseverance al NASA.
Fotografiile făcute recent de Perseverance par să confirme faptul că în craterul Jezero a existat un lac. Calculele făcute de experți pe baza analizei straturilor areologice (termen care are aceeași semnificație cu termenul geologie folosit pentru Pământ) indică prezența, în urmă cu 3,7 miliarde de ani, a unui mic râu care transporta sedimente.
Pe Marte pare să fi existat un lac uriaș
De altfel, cea mai mare partea a craterului Jezero ar fi fost de fapt ocupată de un lac antic alimentat de acest mic râu printr-o deltă. Ultimele descoperiri făcute de Perseverance confirmă, cu alte cuvinte, că Jezero este locul ideal pentru a căuta urme ale vieții pe Marte.
Acest lucru a fost demonstrat, de altfel de analiza științifică a primelor imagini realizate de roverul trimis de NASA, care a amartizat (coborât pe Marte) în crater în februarie anul trecut pentru a preleva probe de sol care vor fi analizate la revenirea pe Pământ.
Ultimele descoperiri au fost tema unui articol publicat oe site-ul Science de o echipă internațională de experți condusă de Nicolas Mangold de la Universitatea din Nantes și coordonată de Laboratorul de propulsie cu jet al NASA.
Perseverance a amartizat în Craterul Jezero pe 18 februarie 2021. Aproximativ o lună mai târziu, camerele Mastcam-Z ale roverului și Remote Micro-Imager (RMI) au mărit pentru o una dintre cele mai mari structuri din crater, „ Delta Scarp ". Scarpa conține rămășițele unei delte formate în punctul în care se uneau râul și un lac de până la 40 km pătrați și zeci de metri adâncime.
Echipa științifică care controlează Perseverance a detectat un deal proeminent, pe care l-au numit Kodiak, în apropiere și a constatat că acesta conține structuri areologice distincte. În interiorul se observă cîțiva metri de piatră albă între straturi orizontale care indică depozite de stâncă din delta antică. Analiza stratificării pare să indice că prima structură a fost într-adevăr delta unui râu mic, care acum 3,7 miliarde de ani curgea placid transportând sedimente fine.
O schimbare climatică dramatică a transformat lacul într-un deșert
La un moment dat, însă, o schimbare catastrofală de climă pare să fi provocat inundații violente care au adus spre deltă stînci uriașe care sunt încă vizibile și în zilele noastre deasupra sedimentelor mai fine. Oamenii de știință speră că Jezero va oferi nu numai eșantioane ideale pentru cercetareaformelor de viață din trecutul Planetei Roșii, dar și elemente utile pentru a reconstitui schimbările dramatice care au transformat lacul de acum milioane de ani în deșertul de astăzi, scrie RAI News.