Descoperire majoră în Franța. Un mister al omului de Neanderthal, dezvăluit
- Andrei Arvinte
- 6 ianuarie 2021, 10:40
Un cercetător din Franța este pe punctul de a face o descoperire incredibilă, ce ar soluționa un mister istoric al întregii lumi.
Descoperire de ultimă oră. Un cercetător de la Muzeul Național de Arheologie din Franța examinează în prezent câteva materiale excavate de la un sit din sud-vestul Franței. Mii de fragmente osoase au fost sortate și ulterior au fost identificate 47 de fosile aparținând unui copil de Neanderthal.
Îngropatul oamenilor a este o practică unică atribuit doar pentru Homo Sapiens? Sau au existat și oameni mai străvechi, ca cei de Neanderthal, care își îngropau rudele sub pământ?
Este o temă ce a fost intens dezbătută de arheologii din întreaga lume. Acum, noi probe privind comportamentul funerar ar putea pune într-o nouă lumină abilitățile cognitive și sociale deținute de oamenii de Neanderthal, care se pare că erau capabili de „gânduri simbolice”.
Zeci de schelete ale oamenilor de Neanderthal au fost descoperite în Europa și alte câteva părți din Asia în ultimii 150 de ani. Cele mai bine prezervate au fost găsite la începutul secolului 20 și nu au fost dezgropate până când tehnologia nu a ajuns să permită acest lucru în deplină siguranță pentru obiectele istorice.
Asta a dus la crearea mai multor ipoteze foarte sceptice cu privire la obiceiurile funerare ale oamenilor de Neanderthal.
Cum ne afectează sănătatea ADN-ul de Neanderthal? Risc ridicat de a ne îmbolnăvi de Covid-19
O nouă analiză a unui schelet vechi de 41.000 de ani al unui copil de Neanderthal, găsit într-o peșteră din Franța în anii 1970, conține noi „dovezi proaspete” ce susțin teoria conform căreia oamenii din Epoca de Piatră își îngropau în pământ familia, prietenii, rudele, etc...
Cercetători atât din Franța, cât și din Spania, au reexaminat rămășițele folosit metode de ultimă generație, au excavat din nou situl arheologic unde au fost găsite inițial oasele, anume în La Ferrassie, sud-vestul Franței, și au reevaluat notițele luate la prima excavare.
Concluzia lor? Că trupul unui copil de Neanderthal în vârstă de doar 2 ani a fost îngropat în mod deliberat.
Absența unor urme provocate de carnivori ce ar fi încercat să mănânce din trupul neacoperit și faptul că oasele nu erau împrăștiate sugerează că trupul copilului a fost acoperit rapid și în mod intenționat, susțin cercetătorii.
De altfel, rămășițele s-au păstrat foarte bine de-a lungul anilor, în comparație cu oasele unor animale descoperite în același strat de pământ, deși este cunoscut faptul că scheletele copiilor conțin oase foarte delicate, predispuse la distrugere.