Descoperire uimitoare. Ciupercile folosesc limbajul uman. Câte „cuvinte” au fost depistate în „dialogul” dintre ele

Sursa: Arhiva EVZ

Ieșite din pământ sau răsărite la tulpinile copacilor, ciupercile ar putea da impresia că sunt organisme tăcute și relativ autonome, dar un nou studiu sugerează că ar putea fi comunicatoare în toată regula. Analiza matematică a semnalelor electrice pe care ciupercile le trimit una către alta a identificat modele care poartă o similaritate structurală izbitoare cu limbajul uman.

Informaticianul Andrew Adamatzky, de la Universitatea de Vest, Marea Britanie, a reușit să identifice până la 50 de „cuvinte” diferite produse de rețelele de ciuperci care au fost studiate. Ciupercile comunică între ele, susțin oamenii de știință, impulsurile electrice trimise de organismele micologice ar putea fi similare cu limbajul uman.

Cercetările anterioare au sugerat că ciupercile conduc impulsurile electrice prin structuri filamentoase lungi, subterane, numite hife - similare cu modul în care celulele nervoase transmit informații la oameni.

S-a demonstrat că viteza de declanșare a acestor impulsuri crește atunci când hife-ul ciupercilor intră în contact cu bucăţi de lemn, crescând posibilitatea ca ciupercile să folosească acest „limbaj” electric pentru a împărtăși informații despre alimente sau răni cu alte ciuperci sau cu parteneri cum ar fi copacii.

Aceste tipuri de activitate electrică au ceva în comun cu limbajul uman?

Pentru a investiga, profesorul Andrew Adamatzky de la laboratorul de calcul neconvențional al Universității din Bristol a analizat tiparele vârfurilor electrice generate de patru specii de ciuperci - enoki, split gill, ghost şi caterpillar fungi. El a făcut acest lucru inserând micro-electrozi mici în substraturi colonizate.

Nu știm dacă există o relație directă între tiparele de vârf ale ciupercilor și vorbirea umană. Posibil că nu. Pe de altă parte, există multe asemănări în procesarea informațiilor în substraturi vii de diferite clase, familii și specii. Eram doar curios să compar, a spus profesorul.

Cercetarea, publicată în Royal Society Open Science, a constatat că aceste vârfuri s-au grupat adesea în trenuri de activitate, asemănătoare vocabularului nostru de până la 50 de cuvinte și că distribuția acestor „lungimi de cuvinte fungice” se potrivea îndeaproape cu cea a limbajului uman.

Chiar și așa, alți oameni de știință ar dori să vadă mai multe dovezi înainte de a fi dispuși să accepte că au un limbaj uman.

„Această nouă lucrare detectează tipare ritmice în semnalele electrice, de o frecvență similară cu cea a impulsurilor nutritive pe care le-am găsit”, a spus Dan Bebber, profesor asociat de bio-științe la Universitatea din Exeter și membru al comitetului de cercetare în biologie fungică al Societății Britanice de Micologie, scrie theguardian.