DESCOPERIRE EXCEPȚIONALĂ în sud-vestul Franței. ARHEOLOGII au fost UIMIȚI

DESCOPERIRE EXCEPȚIONALĂ în sud-vestul Franței. ARHEOLOGII au fost UIMIȚI

O echipă de arheologi a descoperit într-un sit arheologic din sud-vestul Franței, ”un mic Pompei” pe malurile fluviului Ron, care conține locuințe și spații luxoase foarte bine conservate din epoca romană târzie.

”Fără îndoială, aceasta a fost cea mai formidabilă misiune arheologică dedicată epocii romane din ultimii 40 sau 50 de ani. Am avut parte de un noroc neașteptat”, a declarat arheologul Benjamin Clement, scrie ziare.com.

Potrivit acestuia, arheologii au scos la lumină o întreagă suburbia a orașului roman Vienne care se întindea de-a lungul Ronului.

Situl  este remarcabil din mai multe puncte de vedere: prin suprafața sa de aproape 7.000 de metri pătrați de mediu urban, fapt foarte rar, prin diversitatea vestigiilor și prin starea de conservare a acestora. ”Incendiile succesive au permis conservarea tuturor elementelor la fața locului, atunci când locuitorii au fugit din fața catastrofei, transformând sectorul într-un veritabil mic Pompei asociat orașului Vienne”, a adăugat Benjamin Clement. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Orașul Vienne din epoca romana se afla la  intersecția unor rute intens circulate, grație fluviului Rhone și drumului Narbonnaise, care lega orașul Lyon, capitala galilor, de Arles. ”Era autostrada 7 a Antichității!", a adăugat șeful sitului arheologic.

Orașul Vienne deține un bogat patrimoniu galo-roman, inclusiv un teatru antic și un templu închinat primului împărat roman, Octavian Augustus, și soției sale, Livia.

Începute în aprilie, săpăturile arheologice, realizate de o echipă compusă din 20 de specialiști, trebuiau să se încheie la jumătatea lunii septembrie. Misiunea arheologică a fost prelungită până pe 15 decembrie, după ce Ministerul Culturii din Franța a decis clasarea sa pe lista ”descoperirilor excepționale”.