Descoperire epocală în Egipt. Nu este decât începutul, spun specialiștii

Arheologii au dezvăluit, sâmbătă, în Egipt, aproximativ 60 de sarcofage în stare perfectă. Toate se află în necropola din Saqqara, la sud de Cairo, și, se pare, au fost îngropate acum mai bine de 2.500 de ani.

„În urmă cu aproape trei săptămâni, am găsit 13 sarcofage sigilate și intacte, iar săptămâna următoare am anunțat descoperirea a încă paisprezece”, a declarat Khaled el-Enani, ministrul egiptean al Turismului și Antichităților.

„Anunțăm astăzi că 59 de sarcofage (în total) au fost scoase din puțul unerar al necropolei” , a spus Khaled el-Enani  la locul descoperirii făcute lângă faimoasa piramidă în trepte a lui Djoser construită acum 4.700 de ani și prima din era faraonică.

Și, potrivit acestuia, acesta este doar începutul, deoarece rămâne „un număr necunoscut de sarcofage” în alte puțuri.

„Acesta nu este sfârșitul descoperirii, consider că este începutul unei mari descoperiri”, a spus el, adăugând că sarcofagele din lemn datează probabil din a 26-a dinastie a Egiptului vechi, în jurul secolelor VI și VII î.Hr.

Conform primelor observații, sarcofagele conțin rămășițele unor preoți, politicieni de rang înalt și unor personalităț.

Deschiderea unuia dintre sarcofage, sâmbătă, în fața presei, a dezvăluit o mumie perfect conservată, împodobită cu hieroglife colorate, cu o față prezentând trăsături fin desenate.

Zeci de statui au fost, de asemenea, recuperate în zona înconjurătoare, în special o statuetă din bronz a zeului florii de lotus Nefertum.

Relansarea după Covid-19

Toate sarcofagele, acoperite cu desene complexe, colorate, precum și cu hieroglife, urmează să fie transportate la Grand Egyptian Museum a cărui inaugurare programată pentru sfârșitul anului 2020 a fost amânată pentru anul următor.

Acestea vor fi plasate într-o cameră orientată spre cea care va găzdui 33 de sarcofage sigilate ale unor preoți din a 22-a dinastie descoperite în 2019 în Luxor, în sudul Egiptului.

Situl Saqqara, care se află la 25 de kilometri sud de piramidele din Platoul Gizeh, găzduiește necropola vechii capitale egiptene Memphis. Este clasificat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Suntem foarte mulțumiți de această descoperire”, a declarat Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului General al Antichităților, explicând că arheologii găsiseră sarcofagele în timpul săpării mai multor puțuri funerare de până la 12 metri adâncime.

Este prima descoperire majoră de când noua pandemie de coronavirus a ajuns în Egipt, provocând închiderea muzeelor ​​și a siturilor arheologice timp de trei luni.

Săpăturile efectuate la Saqqara au scos la lumină în ultimii ani comori arheologice, precum și multe animale mumificate (șerpi, păsări, gândaci etc.).

Egiptul speră ca toate aceste descoperiri și noul său muzeu să revitalizeze turismul subminat de instabilitatea politică și de atacurile de după revoluția din 2011 care l-au îndepărtat pe Hosni Mubarak de la putere, și de pandemia Covid-19.