Descoperire de răsunet în imunoterapie. Bacteriile cancerigene ar putea fi folosite în tratamentul tumorilor

Un studiu al unei echipe de cercetare din Israel a identificat modul în care celulele cancerigene prezente în sistemul imunitar pot fi utilizate în lupta contra tumorilor. Ele ar putea contribui la mobilizarea organismului și un tratament mai țintit.

Descoperire de răsunet în imunoterapie. Celulele cancerigene par să prezinte peptide bacteriene la nivelul pereților celulari. Acest lucru ar demonstra existența lor în cadrul celulelor T ale sistemului imunitar, relatează Jerusalem Post.

Peptidele prezente în pereții celulelor canceroase alertează sistemul imunitar

Peptidele bacteriene prezente în celulele canceroase, în exteriorul pereților acestora, sunt percepute ca un element străin sistemului imunitar al organismului. Este concluzia unui studiu prezentat de o echipă a Institutului Weizmann și publicat în prestigioasa revistă Nature.

Este o descoperire crucială, căci imunoterapia a fost capabilă să ajute pacienții cu cancer de melanom în aproximativ 40% din cazuri. Noua cercetare ar putea deschide drumul unor tratamente mai eficiente și implicit ar putea salva multe vieți în viitor.

Metoda de cercetare a fost dezvoltată de Dr. Ravid Straussman de la Departamentul de biologie celulară moleculară al Institutului Weizmann și de o echipă coordonată de Prof. Yardena Samuels. Echipa a prelevat mostre de la 9 pacienți cu scopul examinării a 17 melanoame tumorale. S-a avut în vedere determinarea faptului dacă peptidele pot fi  "văzute" de sistemul propriu de apărare al organismului.

Echipa de cercetare a lucrat îndeaproape cu parteneri de prestigiu de la instituții de cercetare oncologică din Israel și SUA. Proiectul israelo-american a identificat 41 de bacterii diferite cu aproximativ 300 de peptide. Acestea, la rândul lor, sunt folosite ca markeri antigen leucocitar uman (HLA). Mai precis, celulele canceroase arată markerii HLA sistemului imunitar, indicând faptul că ei nu aparțin de la început organismului.

Descoperire de răsunet în imunoterapie. Studiul microbiomului intestinal ar putea oferi un tratament mai bun

O altă concluzie a studiului arată că unele dintre cele 41 de bacterii detectate apar și în intestinul uman. Astfel, cercetările viitoare ar putea stabili dacă microbiomul intestinal interacționează cu imunoterapia. Studiul ar putea ajuta echipele medicale pentru a oferi un tratament mai bun pacienților și a prognoza rezultatul tratamentelor de gen. Când celulele T ale pacienților au fost plasate într-un vas cu peptide provenite de la același pacient, celulele T s-au activat.

Coordonatoarea studiului, prof. Yardena Samuels, a explicat: “În viitor, această abordare poate fi utilizată în combinație cu medicamentele existente în imunoterapie”. Specialistul estimează că cercetarea echipei de la institutul israelian ar putea fi de folos în țintirea mai precisă a celulelor canceroase.

Sursa: Jerusalem Post