Descoperire culinară: Secretele celebrei omlete a lui Bittman

Omleta perfectă. Sursa: dreamstime.com

Pentru a obține ouă omletă fine și spectaculos de delicioase, gătiți-le la foc mic și lent. 

Metoda, pe care Mark Bittman a învățat-o de la renumitul chef James Beard, implică o gătire extrem de lentă și la o temperatură foarte scăzută. Ouăle sunt așezate pe foc mic, fiind amestecate frecvent și pentru a nu le lăsa să formeze cocoloașe pe măsură ce omleta se încinge. Rezultatele sunt incomparabile. Iar gustul este total diferit de cel al unei omlete pregătite rapid. Pregătiți-le pentru micul dejun în weekend, în timp ce cafeaua se încinge pe foc. Adăugați și niște bacon prăjit și veți obține .

Pași de urmat:

Pasul 1: Spărgeți ouăle într-un bol și bateți-le, doar până când gălbenușurile și albușurile sunt combinate. Asezonati cu sare și piper și adăugați smântâna.

Pasul 2: Puneți o tigaie medie, de preferință antiaderentă, pe foc mediu timp de aproximativ 1 minut. Adăugați untul sau uleiul și ungeți toată tigaia cu el. După ce untul se topește, dar înainte să înceapă să facă spumă, reduceți flacăra la minimum. În cazul uleiului, când se încinge apar mici balonașe care pocnesc. Nu lăsați să se ajungă aici!

Pasul 3: Adăugați ouăle în tigaie și gătiți-le la foc mic, amestecând cu delicatețe cu o lingură de lemn. La început, nu se va întâmpla nimic; după aproximativ 10 minute, ouăle vor începe să formeze cocoloașe. Nu pierdeți răbdarea: continuați să amestecați, desfăcând cocoloașele pe măsură ce se formează, până când amestecul se transformă într-o masă de ouă moi. Acest proces va dura 30 de minute sau chiar mai mult. Aveți răbdare. Merită! Serviți-le imediat.

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 4 sau 5 ouă
  • Sare și piper proaspăt măcinat
  • 2 linguri smântână
  • 2 linguri de unt sau ulei de măsline extravirgin.

Experimentați această rețetă revoluționară și transformați micul dejun într-o sărbătoare culinară!