O cantitate imensă de haine noi, nepurtate, provenite de la magazinele de textile, sunt aruncate anual în deșertul din Chile.
În timp, deșertul chilian a ajuns un fel de depozit de haine nevândute, de care magazinele vor scape. Cea mai mare cantitate provine din Statele Unite și sunt aduse cu navele, pe mare, în portul Iquique din Chile.
Mormanul masiv de haine, din deșert, este format din articole de îmbrăcăminte care au fost produse la prețuri foarte mici în fabricile din China și Bangladesh. Acestea sunt importate în magazinele din SUA, Europa și Asia. Însă nu se vând întotdeaua. Astfel că unii întreprinzători au descoperit o afacere nouă.
Cumpără cantitățile de haine pe care nimeni nu le mai dorește și de care magazinele vor să scape, la kilogram. Le aduc în Chile și încearcă să le revândă comercianților din America Latină, mai puțin pretențioși. Nu toate produsele de îmbrăcăminte sunt vândute, astfel că ceea ce rămâne este aruncat în deșert, după cum relatează publicația Insider.
Conform estimărilor, în portul chilian ajung în jur de 59.000 de tone de îmbrăcăminte, în fiecare an, iar din toată această cantitate, aproximativ 39.000 de tone sunt aruncate la gropile de gunoi din deșert.
Ce se poate face cu deșeurile textile
Un fost angajat al portului din Chile susține că hainele vin din toată lumea, însă doar o parte ajunge să fie vândută mai departe. Așa se face că cele mai multe haine ajung în deșertul chilian, sub soarele arzător. Cantitățile imense de haine acoperă, deja, o zonă foarte vastă din deșertul Atacama din Alto Hospicio, Chile.
„Problema este că îmbrăcămintea nu este biodegradabilă și are componente chimice. Din acest motiv nu este acceptată în gropile de gunoi din localități”, a declarat Franklin Zepeda, fondatorul unei companii, EcoFibra.
Una dintre cele mai poluante industrii
Omul de afaceri încearcă să valorifice o parte din aceste deșeuri textile și le folosește la fabricarea panourilor izolante. Întreprinzătorul chilian speră că va deveni o parte a rezolvării acestei probleme, a poluării cu deșeuri textile, astfel. Panourile pe care le produce sunt folosite la izolarea clădirilor din orașele chiliene.
Trebuie spus că industria modei produce între 8 și 10% din emisiile de carbon din toată lumea, conform statisticilor și studiilor ONU. Astfel, în anul 2018 s-a descoperit că industria modei consumă mai multă energie decât industria aviatică și a transporturilor maritime la un loc.