Descoperire arheologică prin care este atestată existența istorică a orașului Bethleem
- Paul Ciocoiu
- 23 mai 2012, 19:24
O echipă de arheologi a descoperit un mic sigiliu din argilă, pe care este inscripţionat numele “Bethleem” şi care ar putea fi dovada existenţei acestei localităţi în epoca biblică, a anunţat astăzi Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi.
“Acest prim obiect vechi, care constituie dovada tangibilă a existenţei oraşului Bethleem, menţionat în Biblie, a fost descoperit recent la Ierusalim”, a precizat Autoritatea într-un comunicat.
Obiectul din argilă era folosit pentru a pune sigiliu pe documente sau pe alte obiecte. El a fost descoperit în cursul lucrărilor de excavaţii pe situl numit Oraşul lui David, aflat mai jos de zidurile vechiului Ierusalim. Pe sigiliul de circa 1,5 cm numele “Bethleem” este scris în ebraica veche.
“Este prima oară că numele oraşului apare în afară de Biblie, într-o inscripţie ce datează din perioada primului Templu Evreiesc; acest lucru dovedeşte că Bethleem era o localitate din regatul iudeu sau chiar dintr-o perioadă anterioară”, arată Elik Shukron, şef al săpăturilor arheologice din partea Autorităţii, citat de AFP.
Potrivit lui, sigiliul face parte din documentele fiscale de la Bethleem trimise regelui Ierusalimului, în cadrul unui sistem de impozitare folosit în regat în secolele VIII-VII î.e.n.
Bethleem este menţionat prima oară în Geneză, prima parte a Bibliei, ca locul în care este îngropată Rachel, soţia patriarhului Iacob. Conform Noului Testament, oraşul Bethleem, aflat în Cisiordania, la sud de Ierusalim, este şi locul naşterii lui Isus.