Arheologii au anunțat descoperirea unui „oraș de aur”, vechi de 3.500 de ani, în Egipt. Este, cu siguranță, vorba de descoperirea secolului. Ultimul mare succes al egiptologilor datează din 1923, când echipa englezului Howard Carter a găsit sarcofagul faraonului Tutankhamon.
Descopeirea recentă este și ea cumva legată de faraonul Tutankhamon. Egiptologii spun că „oraș de aur” a fost construit de bunicul faimosului faraon, faraonul Amenhotep al III-lea, care a domnit în jurul anului 1390 î.Hr.
Cel mai mare oraș antic descoperit în Egipt
Așezarea, descoperită în apropiere de Luxor, era, de altfel, locuită și în timpul lui Tutankhamon. Este vorba, spun specialiștii, de cel mai mare oraș antic descoperit în Egipt.
Marea Neagră fierbe. Rusia face exerciții de război, SUA vrea să trimită nave de luptă
Săpăturile au scos la iveală brutării, ateliere și locuri de înmormântare în care alături de oameni sunt îngropate și animale. Echipa de arheologi a crezut inițial că a găsit Templul mortuar al lui Tutankhamon, adică locul în care tânărul faraon a fost mumificat, dar au dat peste un complex mult mai mare. La doar câteva săptămâni de la începerea săpăturilor, au descoperit „formațiuni de cărămizi care mergeau în toate direcțiile. Se știa de existența acestui oraș, dar nimeni nu reușise să-i dea de urmă. „Multe expediții străine au căutat acest oraș și nu l-au găsit niciodată”, spune comunicatul dat de arheologii egipteni. Arheologii au avut nevoie de luni de muncă asiduă, dar efortul le-a fost răsplătit din plin. Au dezgropat un oraș mare, bine conservat, cu ziduri înalte și clădiri pline obiecte folosite odinioară de locuitorii orașului.
Cum se trăia acum 3500 de ani?
"Străzile orașului sunt flancate de case ... unele dintre zidurile lor au o înălțime de până la trei metri".
Primul scop al misiunii a fost datarea așezării, care a fost realizată folosind hieroglifele găsite pe capacele de lut ale vaselor de vin.
Armele chinezezești care amenință SUA sunt dezvoltate cu tehnologie americană. Și-au tăiat craca de sub picioare
„Referințele istorice ne spun că așezarea consta din trei palate regale ale regelui Amenhotep al III-lea, precum și centrul administrativ și industrial al Imperiului”, susține echipa condusă de arheologul Zahi Hawass într-un comunicat remis presei.
În partea de sud a orașului era o brutărie. În această zonă au fost descoperite cuptoare, dar și vase mari de ceramică folosite pentru de depozitare.
„Din dimensiunea sa, putem afirma că bucătăria era destinată unui număr foarte mare de muncitori și angajați”, explică arheologii.
Echipa lucrează acum într-o zonă unde presupun că s-ar fi aflat odinioară atât centrul administrativ, cât și locuințele, care par sî fie mari și bine amenajate.
Această zonă este înconjurată de un zid în zig-zag care avea un singur punct de acces spre zonele rezidențiale.
„Intrarea unică ne face să credem că se încerca asigurarea siguranței locuitorilor. Oamenii aveau capacitatea de a controla intrarea și ieșirea din zonele închise de ziduri, susțin cercetătorii. În interiorul zidurilor orașului au fost găsite și mormintele unor oameni, dar și ale unor animale, de pildă un taur.
A treia zonă pare a fi ocupată de atelierele unde se pregăteau cărămizile de lut folosite la ridicarea orașului.
Adevărul despre umilirea șefei Comisiei Europene la Ankara. Erdoğan, scos basma curată
În această parte a orașului, experții au descoperit și matrițe mari de turnare pentru fabricarea amuletelor și a obiectelor decorative delicate.
"Aceasta este o dovadă suplimentară a activității din oraș. Se produceau decorațiuni atât pentru temple, cât și pentru morminte", susțin arheologii.
„În toate zonele excavate, misiunea a găsit multe instrumente utilizate într-un fel de activitate industrială, cum ar fi țesutul.
„Doar săpăturile ulterioare ale zonei vor dezvălui ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în urmă cu 3500 de ani.
La nord de așezare a fost descoperit un cimitir mare, ale cărui dimensiuni nu au fost încă stabilite.
Se așteaptă descoperiri importante
Echipa s-a declarat optimistă că vor fi descoperite vestigii importante, mai ales că au descoperit grupuri de morminte la care se ajunge prin „scări sculptate în stâncă”, o construcție similară cu cele găsite în Valea Regilor.
„Misiunea se așteaptă să descopere morminte neatinse pline de comori”, se afirmă în declarația arheologilor. Lumea întreagă uemărește cu mare interes veștile care vin din Egipt. Betsy Brian, profesor de egiptologie la Universitatea John Hopkins din Baltimore, SUA, a declarat că „Descoperirea acestui oraș pierdut este a doua cea mai importantă descoperire arheologică de la mormântul lui Tutankhamon”.
„Descoperirea Orașului Pierdut nu numai că ne va oferi o scurtă privire asupra vieții egiptenilor antici în vremea în care Imperiul era la apogeu, dar ne va ajuta să facem aruncăm lumină asupra unuia dintre cele mai mari mistere ale istoriei: de ce au decis Akhenaton și Nefertiti să se mute la Amarna, notează Daily Mail.