Evenimentul Zilei > Politica > Der Spiegel: „Tortură în România. Fostul președinte Iliescu recunoaște existența închisorilor CIA”
Der Spiegel: „Tortură în România. Fostul președinte Iliescu recunoaște existența închisorilor CIA”

Der Spiegel: „Tortură în România. Fostul președinte Iliescu recunoaște existența închisorilor CIA”

Evenimentul zilei vă prezintă traduceera integrală a articolul din Spiegel Online despre închisorile secrete ale CIA în România.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/cia-foltergefaengnisse-in-rumaenien-ion-iliescu-gibt-existenz-zu-a-1028917.html

CIA a torturat în România, acesta este un secret cunoscut de toată lumea. Doar oficiali țării nu au vrut să o recunoască niciodată. Acum, fostul președinte Iliescu explică pentru SPIEGEL-ONLINE: el a oferit serviciului secret o locație.

Aproape că nu mai este controversat faptul că, după atentatele de la 11 septembrie 2001, CIA a avut în România una sau mai multe închisori. Raportul CIA privind tortura, din decembrie 2014, vorbeste în termeni echivoci despre „Detention Black Site”. Mai mulți dintre captivii importanți ai CIA, printre care planificatorul șef al atentatelor din 9/11, Khalid Sheikh Mohammed, ar fi fost deținuți în România și chiar torturați.

În pofida numeroaselor indicii, ani întregi oficialii români au negat că pe teritoriul țării ar fi existat închisori CIA. Acum vine recunoașterea târzie a fostului șef de stat Ion Iliescu despre așa-numitul „Detention Site” românesc.

Într-o conversație cu SPIEGEL ONLINE, Iliescu a spus că, la schimbarea de an 2002/2003, aliații americani i-ar fi cerut o locație. El, ca șef de stat, a acceptat solicitarea, principial. De detalii s-a ocupat consilierul prezidențial pe problem de siguranță națională, Ioan Talpeș.

După fostul președinte polonez, Aleksander Kwasniewski, acesta este al doilea șef de stat care recunoaște existența timpurie a închisorilor CIA. Iliescu acceptă să vorbească doar despre „o locație”, despre o închisoare nu ar fi știut nimic. „A fost un gest de pregătire a viitoarei noastre primiri în NATO”, a spus Iliescu.

„Nu ne-am amestecat în ceea ce făcea CIA în această locație. Mie, ca șef de stat, mi se părea minoră această întrebare. Eram aliați, plecasem împreună să luptăm în Afganistan și în Orientul Apropiat, așa că nu am intrat în detalii legate de solicitarea aliaților privind o locație în România”, a spus Iliescu. El susține că dacă ar fi știut mai mult, sigur că solicitarea nu ar fi beneficiat de un răspuns pozitiv: „Am învățat ca, la astfel de solicitări, să fim mai atenți și să cântărim conștient”.

Iliescu a dat mână liberă CIA-ului

Fostul consilier prezidențial Ioan Talpeș a condus SIE, între 1992 și 1997. Acum câțiva ani, a fost primul oficial român care a recunoscut existența unor „lagăre de tranzit” ale CIA. Acum, el a confirmat și declarațiile lui Iliescu. El ar fi primit, la schimbarea de an 2002/2003, o solicitare a reprezentantului CIA în România pentru o clădire, de care serviciul secret american avea nevoie pentru activitățile sale. Iliescu i-ar fi lăsat „mână liberă” să rezolve problema. Talpeș le-ar fi pus la dispoziție o clădire în București. Clădirea a fost folosită între 2003 și 2006, între timp nu mai există. Unde s-a aflat această clădire, Talpeș nu a vrut să spună. El și-a corectat astfel declarația anterioară, potrivit căreia nu ar fi știut unde se află lagărul de tranzit al CIA. Ceea ce nu ar ști nici acum este dacă CIA ar fi folosit și aeroportul Kogălniceanu. El personal nu a vizitat nici una din locațiile CIA. În ceea ce privește locația din București, a fost conștient că „situația poate deveni periculoasă”. De aceea le-ar fi spus celor de la CIA că partea română nu vrea să știe nimic despre activitățile din această clădire. Cu acest pas, România a vrut să demonstreze, înainte de primirea în NATO, că este un aliat de încredere.

Iliescu și Talpeș au confirmat astfel raportul din 2006/ 2007 al fostului raportor special al Consiliului Europei, Dick Marty.  Acesta a acuzat încă de atunci România că a găzduit închisori secrete ale CIA. Oficialii români, inclusiv Iliescu, au respins acuzațiile. Potrivit raportului Marty, cel puțin cinci oficiali români știau de existența închisorilor CIA, între aceștia și Traian Băsescu, președinte între 204 și 2014, dar acesta nu a vrut să discute pe această temă.

„Nu aveam dovezi”

O comisie de anchetă a Parlamentului României a ajuns la concluzia, în 2008, că nu au existat închisori CIA pe teritoriul României și nu există informații despre zboruri ale CIA și transporturi de prizonieri. Șefa comisiei, europarlamentarul PNL Norica Nicolai rămâne la acea concluzie. „Nu am avut dovezi, la acel moment” a spus Nicolai pentru Spiegel Online.

Președinta APADOR-CH, Maria Andreescu, a apreciat activitatea acestei comisii ca fiind complet ineficientă și neserioasă. APADOR-CH îl reprezintă în România pe Abd al-Rahim al-Nashiri, cel care ar fi planificat atentatul din 2000 împotriva distrugătorului USS Cole și care a fost reținut și torturat în România, între 2003 și 2006. În 2012, acesta a dat statul român în judecată.

Maria Andreescu spune că declarațiile de acum ale lui Ion Iliescu sunt o mărturie foarte importantă. „Dacă statul român are voința de a lămuri chestiunea închisorilor CIA, atunci ar trebui ca Procuratura să înceapă o anchetă”, consideră Andreescu”.