Deputatul PNL Gabriel Andronache, după decizia CCR: Nu există şi nu va exista normă legală de acordare a unor pensii speciale noi

Deputatul PNL Gabriel Andronache, după decizia CCR: Nu există şi nu va exista normă legală de acordare a unor pensii speciale noisursa foto. Facebook

Deputatul PNL Gabriel Andronache le-a transmis, vineri, celor care afirmă că depun noi proiecte legislative de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor după decizia CCR, că decizia Curţii Constituţionale nu repune în vigoare textul care a fost abrogat prin legea declarată neconstituţională

Curtea Constituţională a României a explicat că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor a fost adoptată mult prea rapid și "cu încălcarea tuturor termenelor", "ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său".

Potrivit unui comunicat al CCR , în şedinţa de joi, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a decis că legea care vizează deputaţii şi senatorii este neconstituţională. Imediat, USR  a anunțat că a depus un nou proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi invită PSD, PNL şi "orice altă formaţiune care pretinde că doreşte echitate între pensionarii români" să susţină iniţiativa.

Șeful deputaţilor liberali, Gabriel Andronache, a explicat că nu se pune problema de o normă legală de acordare a unor pensii speciale noi pentru parlamentari în urma deciziei Curţii Constituţionale.

Precizările lui Gabriel Andronache

"Precizări pentru cei care afirmă că depun noi proiecte legislative de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor după decizia CCR:

1. Decizia Curții Constituționale nu repune în vigoare textul care a fost abrogat prin legea declarată neconstituțională! Deci nu există și nu va exista normă legală de acordare a unor pensii speciale noi!!!

Parlamentarii riscă piardă 80% indemnizație

sursa foto. EVZ

2. A abroga ceva ce nu există reprezintă prostie legislativă sau neștiință de carte. Fiecare dintre cei care afirmă că depun noi proiecte legislative pot alege una din cele două categorii menționate mai sus pentru a-și încadra declarațiile!

3. Această decizie, ca și cea de saptămânile trecute, dată prin control a posteriori de constituționalitate, generează efecte strict în privința foștilor parlamentari care au deschis procese și se aflau la pensie la data abrogării normei care prevedea pensia specială în Statutul deputaților și senatorilor.

4. Procedura de urmat este: după publicarea în M.Of. a motivării deciziei CCR se va declanșa reexaminarea legii declarate neconstituționale, conform Regulamentelor celor două camere parlamentare.", a scris acesta pe Facebook.

După ce legea va apărea în Monitorul Oficial, s-ar putea face o reexaminare.