Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raețchi: Raportul MCV al României, mai bun decât cel al Bulgariei. Se poate lua în considerare varianta decuplării României de statul vecin în chestiunea MCV

Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raețchi: Raportul MCV al României, mai bun decât cel al Bulgariei. Se poate lua în considerare varianta decuplării României de statul vecin în chestiunea MCV

Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raețchi a remarcat că în contextul în care raportul pe justiție al țării noastre, realizat de Comisia Europeană, este mai bun decât cel al Bulgariei, ca și anul precedent, se poate lua în considerare decuplarea României de statului vecin în chestiunea MCV.

„După 7 ani de monitorizare, raportul Comisiei Europene remarcă progresele făcute de țara noastă în domeniul reformei sistemului judiciar și combaterii corupției. Merită însă remarcat că există diferențe notabile în privința progreselor înregistrate de România și Bulgaria pe capitolele vizate de MCV. Și în acest an, România are un raport mai bun decât Bulgaria. În acest context, se poate lua în considerare varianta decuplării României de țara vecină în chestiunea Mecanismului de Cooperare și Verificare(MCV). La rândul său, Bulgaria poate profita de pe urma acestei decizii și poate fi stimulată să grăbească pasul pentru atingerea unor obiective la care are restanțe. De altfel, acest scenariu a fost luat în calcul și de vecinii noștri: ministrul bulgar al Justiției, Hristo Ivanov, remarca în septembrie că există riscul ca Uniunea Europeană să monitorizeze separat Bulgaria de România în domeniul justiţiei şi afacerilor interne”, a spus Ovidiu Raețchi, potrivit unui comunicat de presa.

Deputatul PNL a adăugat că decuplarea României de Bulgaria în chestiunea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) este utilă și în contextul obiectivului aderării la Schengen.

“Un alt argument pentru a susține decuplarea României de Bulgaria îl reprezintă obiectivul aderării la Schengen. Deși oficial nu există nicio legătură între MCV și Schengen, raportul pe Justiție al Comisiei Europene a fost utilizat de unele statele ale Uniunii drept pretext pentru a bloca aderarea României la spațiul Schengen. Nu în ultimul rând, angajamentele asumate de partide la consultările de miercuri de la Cotroceni la inițiativa președintelui Klaus Iohannis sunt de natură a ne da încredere că există toate premisele simplificării procedurilor privind solicitările din partea justiției referitoare la parlamentari, acesta fiind unul dintre reproșurile principale formulate de Comisia Europeană. La cum se prefigurează lucrurile nu este si cazul Bulgariei”, a completat Ovidiu Raetchi.